Hlavní obsah

Írán prý brzy objasní svůj jaderný program

TEHERÁN

Írán tvrdí, že je připraven objasnit svůj jaderný program. Tamější ministr zahraničí Kamál Charrazí v úterý řekl, že Teherán si to může dovolit, protože jeho jaderné aktivity jsou legální. Navíc přislíbil, že všechny údaje se světová veřejnost dozví nejpozději do 31. října, tj. data stanoveného Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Foto: BHC Most

Sportovní setkání - Sporttreffen Most - Marienberg 2013

Článek

"Jsme připravení dokázat, že nevyvíjíme zakázané zbraně," řekl Charrazí na tiskové konferenci po setkání s ministry zahraničí Velké Británie, Německa a Francie.

Jednání v Teheránu stále probíhají. Po prvním kole rozhovorů vyjádřili jak zástupci Evropské unie, tak Írán naději, že se vše zdaří do 31. října, jak požaduje MAAE.

MAAE je prvořadá

"Je to zásadní okamžik. Dohodneme-li se dnes, bude to znamenat významný pokrok," řekl německý ministr Joschka Fischer. Jeho britský kolega Jack Straw hodnotil situaci jako "vážnou". "Chceme Íránce přimět, aby dostál povinností, uložených MAAE," dodal.

"Při setkání s ministry jsem zdůraznil, že zpřístupníme informace o svých jaderných programech minulých i budoucích. Neusilujeme o žádné ilegální aktivity, ale je třeba, aby zůstalo zachováno naše právo zajistit si bezpečnost," prohlásil Charrazí.

Straw ujistil, že Írán má právo na jaderný energetický program, avšak nemůže se zapojovat do "šíření jaderných zbraní".

Rusko už pomáhá

Británie, Německo a Francie chtějí Íránu pomoci na poli jaderné energetiky, kde Teheránu pomáhá již Rusko. Očekávají, že Íránci na oplátku přistoupí na podrobnější inspekce MAAE.

Írán opakovaně požaduje přístup k moderní jaderné technologii, avšak zatím nedostatečně vysvětlil dvojí nález obohaceného uranu na svém území. USA se domnívají, že Írán energetickým programem kryje program zbrojní.

Reklama

Související články

Íránské rakety: rozdupáme Ameriku

Írán na pondělní vojenské přehlídce předvedl šest raket středního doletu typu země-země Šiháb-3. Je to poprvé, co Íránci ukázali tak velké množství těchto...

Írán neskončí s obohacováním uranu

Írán nemá v úmyslu ukončit svůj program obohacování uranu navzdory nátlaku mezinárodního společenství, které po Íránu žádá důkazy, že nevyvíjí jadernou zbraň....

Výběr článků

Načítám