Hlavní obsah

Írán podle Francie rozvíjí tajný jaderný program

Právo, Novinky, DPA, roš, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie ve čtvrtek obvinila Írán, že uskutečňuje tajný vojenský jaderný program. Kritiku vyslovil francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy v rozhovoru pro televizní stanici France 2. Jako právoplatné naopak íránské jaderné aktivity podpořila komunistická Kuba.

Článek

"Íránský jaderný program nelze schovat pod žádný civilní program. Jde tedy o tajný vojenský program," zdůraznil francouzský ministr zahraničí Douste-Blazy v reakci na fakt, že Teherán v úterý potvrdil obnovení programu na obohacování uranu ve svém jaderném středisku v Natanzu.

Írán podle ministra ignoroval všechna varování mezinárodního společenství, aby upustil od záměrů na obohacování uranu. "Oni jim však nenaslouchali," zdůrazni s tím, že mezinárodní komunita je v tomto ohledu jednotná.

Jaderný program Teheránu podle Douste-Blazyho v tomto ohledu kritizovaly nejen Francie, Británie či Německo, ale i Rusko a Čína. Írán na jeho prohlášení reagoval výzvou, aby Paříž nasadila diplomatičtější tón, který by pomohl snížit napětí, jež kolem jeho jaderného programu vzniklo.

USA chtějí financovat opozici

Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ve středu požádala Kongres o uvolnění 75 miliónů dolarů (1,8 mld. Kč) pro vystupňování tlaku na íránskou vládu podporou odpůrců režimu a rozšíření televizního a rozhlasového vysílání do této země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám