Hlavní obsah

Írán opět zkoušel raketu, OSN o něm znovu jedná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán v úterý podle izraelských bezpečnostních zdrojů zkušebně odpálil raketu dlouhého doletu typu země-země. Zpráva o zkoušce rakety přišla ve chvíli, kdy izraelský premiér Ehud Olmert jednal ve Washingtonu s americkým prezidentem Georgem Bushem.

Článek

Tématem jeho schůzky s prezidentem Bushem byl právě Írán, respektive jeho jaderný program a izraelsko-palestinské vztahy. Spojené státy budou zřejmě vyvíjet nátlak na Izrael, aby s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem vedl "vážná jednání".

Ačkoliv přesný dolet vyzkoušené střely není známý, test rakety zřejmě nepředstavuje žádný technologický pokrok, uvedly izraelské zdroje. Předchozí zkouška se podle nich pravděpodobně uskutečnila v lednu. Íránští představitelé se k testu zatím nevyjádřili.

Vojenští odborníci tvrdí, že íránské rakety Šahab-3 mají maximální dolet 2000 kilometrů s jadernou hlavicí. Mohly by tedy zasáhnout území Izraele, základny USA v Perském zálivu i zahraniční jednotky v Iráku.

Další jednání OSN o Íránu

Obě země a i celé mezinárodní společenství, se obávají, že Teherán tajně vyvíjí jaderné zbraně a zakrývá to tvrzením, že jde o civilní program.

A nejsou samy. O společné strategii vůči Íránu budou ve středu znovu jednat zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa v Londýně. Diplomaté mají také znovu posoudit balík nabídek z minulého týdne, kterým se evropské země snaží Teheránu vyjít vstříc, pokud se zřekne obohacování uranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám