Hlavní obsah

Írán ohledně uranu neustoupí, chce ale jednat

Teherán/Paříž

Írán je připraven jednat o svém jaderném programu se všemi stranami ve "férové atmosféře", ale svého údajného práva na obohacování uranu se nevzdá. Před středeční schůzkou stálých členů Rady bezpečnosti OSN a EU v Paříži to z Teheránu vzkázal íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Článek

Ministři zahraničí pěti stálých členů RB OSN a EU mají ve středu zhodnotit výsledky úterní schůzky vysokého představitele EU pro zahraniční politiku Javiera Solany s hlavním íránským vyjednávačem Alím Larídžáním. Setkání ale k ničemu konkrétnímu nevedlo. Původně se čekalo, že Írán by mohl naznačit, zda přijme nabídku hospodářských a dalších výhod, které mu světové mocnosti předložily výměnou za zastavení obohacování uranu.  [celá zpráva] 

Riceová: je to zklamání

Odpověď Larídžáního Solanovi označila ve středu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová za neúplnou a za zklamání. Přesto ještě zůstávají otevřené dveře jednání, řekla Riceová v letadle novinářům cestou do Paříže. "Ještě si promluvím přímo s Javierem Solanou, abych zjistila, jak vidí situaci on," dodala.

Právě středu stanovily západní velmoci Íránu jako nejzazší termín, dokdy má zastavit obohacování uranu na svém území a začít o svém jaderném programu jednat. Írán ale již dříve sdělil, že na nabídku balíčku výhod odpoví do konce srpna. Společný návrh stálých členů RB OSN a EU nabízí Íránu hospodářskou pomoc, která se má týkat i civilního jaderného programu. Navrhuje Íránu pomoc při získání lehkovodního jaderného reaktoru, ale podmiňuje to zastavením veškerého obohacování uranu. Teherán tvrdí, že jeho jaderný program je určen pouze k civilním účelům.

Reklama

Související články

Solana přivezl do Teheránu nové návrhy

Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana se v úterý v Teheránu sešel s hlavním íránským vyjednávačem...

Výběr článků

Načítám