Hlavní obsah

Írán obnoví jaderný program, USA chystají plán útoku

Novinky, ČTK, The Sunday Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán obnoví obohacování uranu ještě před řádným zasedáním Mezinárodní agentury pro atomovou energii, které je naplánováné na 6. března. V pondělí to oznámila íránská vláda, která také informovala o odkladu své schůzky s Ruskem ohledně možnosti obohacovat uran na ruském území.

Článek

"Rozhovory s Ruskem nebyly zrušeny, ale datum jejich konání bude ještě prodiskutováno," prohlásil mluvčí íránské vlády Gholám Hosejn Elham. Jednání s Ruskem mělo začít tento týden ve čtvrtek. Moskva nabídla, že obohacování uranu pro íránské jaderné elektrárny by se mohlo dít na ruském území. Měly se tak rozptýlit obavy mezinárodního společenství, že Írán se snaží vyrobit atomovou bombu.

Elham navíc zdůraznil, že ruský návrh je přijatelný pouze v případě, že bude obohacování současně probíhat i v Íránu. "Vláda trvá na obohacování uranu a ruský návrh by měl být upraven na základě této skutečnosti," řekl Elham.

Na otázku, zda Teherán vyčká s obnovou obohacování uranu na svém území do schůzky MAAE, odpověděl Elham záporně.

Sankce jsou na spadnutí

Írán oznámil svůj záměr zahájit znovu obohacování uranu potom, co MAAE na svém mimořádném zasedání ze 4. února předala íránskou otázku k řešení Radě bezpečnosti OSN. MAAE dala nicméně Teheránu čas do 6. března, aby reagoval na její požadavky. Pokud je Írán bude ignorovat, může RB OSN přistoupit i k sankcím.

Nejvíce před íránskou hrozbou varují Spojené státy. Britský list Sunday Telegraph v neděli napsal, že američtí stratégové už chystají plány na útok proti Íránu jako případnou poslední možnost, jak ukončit údajné snahy Teheránu vyvinout nukleární zbraň.

Podle deníku Američané "identifikovali cíle a pracují na logistických otázkách spojených s vojenskou operací". Do případné by údajně měly být nasazeny bombardéry B-52, které by startovaly ze základny v americkém státě Missouri. Ke slovu by se prý dostaly také rakety odpálené z ponorek.

Írán tvrdí, že je v právu

Írán tvrdí, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům výroby elektrické energie a že k takovýmto aktivitám má jako signatář Smlouvy o nešíření jaderných zbraní právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán není proti obohacování uranu v Rusku

Írán nevylučuje nabídku obohacovat uran pro svá jaderná zařízení na ruském území, musí však jít o součást celého balíku kompromisního řešení krize. Po nočních...

Výběr článků

Načítám