Hlavní obsah

Írán nechce podepsat dodatek protokolu o nešíření zbraní

DPA, Jan Horák
TEHERÁN

Írán vyloučil okamžitý podpis pod sporný dodatečný protokol ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní. "Při rozhovorech mezi Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) a íránskou vládou jde o nastolení důvěry," prohlásil mluvčí iránského ministerstva zahraničí Hamíd Rezá Ásefí krátce po příletu šéfa MAAE Muhammada Baradeje do Teheránu.

Foto: Dana Ehlová

Dr. Zdeněk Zahradník uvedl poslední představení letošních Zahradních divadelních slavností

Článek

"Každá strana vyslechne názor té druhé," dodal mluvčí s tím, že o podpisu protokolu se zatím nemluvilo.

Baradaj vyzval Írán k průhlednosti

Baradej vyzval Írán k větší průhlednosti jeho jaderného programu a k povolení přísnějších inspekcí. "Myslím, že je pro Írán zcela nezbytné projevovat maximální transparentnost a díky ní si získat důvěru," řekl Baradej po rozhovoru s íránským ministrem zahraničí Kamálem Charrázím.

Tlačí zejména USA

Baradej přijel dnes na jednodenní návštěvu do Teheránu s požadavkem, aby Írán okamžitě a bezpodmínečně podepsal dodatečný protokol ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT), který zavazuje signatáře ke zpřístupnění jaderných zařízení neohlášeným kontrolám. Na podpisu trvají především Spojené státy, jež naznačují možnost i tvrdšího postupu vůči Íránu v případě, že protokol nepodepíše.

Baradej se sešel také s ředitelem Íránské organizace pro jadernou energii Gholámrezá Ákázádem a s íránským prezidentem Mohammadem Chátamím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám