Hlavní obsah

Iráčtí vojáci jsou pár kilometrů před Mosulem, čekají však ještě tvrdý boj

Irácká armáda a její spojenci, kteří se snaží dobýt takzvaným Islámským státem ovládaný Mosulu, jsou už v těsné blízkosti města. Britský deník Daily Mail v sobotu s odvoláním na regionálního kurdského ministra vnitra Karima Sinjariho uvedl, že spojenci jsou od Mosulu jen pět kilometrů. Boje však budou ještě tvrdé.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Irácká armáda nedaleko Mosulu

Článek

Podle iráckého ministra vnitra bylo s kurdskou pomocí dobyto 30 vesnic a schyluje se k úplnému obklíčení Mosulu iráckými silami. Na některých místech vojáci stále čelí odporu radikálů a problémy očekávají i dál. Očekává se, že operace bude trvat týdny, možná měsíce.

Podle ministra vnitra kurdské regionální vlády je ve městě zřejmě 4000 až 8000 bojovníků, i když počty se mění, protože někteří, kteří odmítli bojovat, byli popraveni, napsal Daily Mail.

V přípravě na útok prý radikálové vykopali pod městem tunely a příkopy, které naplnili naftou, již jsou připraveni zapálit.

Armáda se už při postupu musela vypořádat s minami nastraženými na přístupových cestách, s odstřelovači či sebevražednými útočníky v autech.

Chemička zamořuje okolí

Problémy by vojákům mohla nadělat také chemička nedaleko Mosulu, kterou bojovníci IS ve čtvrtek vyhodili do povětří. Zástupci americké armády v sobotu uvedli, že kouř by kvůli změně větru mohl způsobit dýchací potíže americkým a iráckým jednotkám na logistické základně jižně od Mosulu. Vojáci proto preventivně nosí plynové masky.

Tisícovka lidí byla ošetřena s potížemi s dýcháním v nemocnici v městě Kajjára, která je s leteckou základnou strategicky důležitým bodem ležícím jižně od Mosulu.

Bojů o Mosul, poslední velkou baštu IS, se účastní irácké bezpečnostní síly a kurdští pešmergové. Ve městě je asi 1,5 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám