Hlavní obsah

Irácké síly postupují do centra Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Irácké vládní síly v neděli dál postupují západním Mosulem k pozicím radikálů z Islámského státu (IS) ve Starém městě a k velké mešitě, jejíž držení má strategickou a symbolickou hodnotu. Obyvatelstvo mezitím dál prchá z oblasti bojů. Vládní síly dobývají západní Mosul už měsíc, jeho východní část získaly v lednu.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Vrtulník irácké armády střílí v Mosulu na radikály z Islámského státu.

Článek

V minulých týdnech vládní jednotky dobyly z rukou islamistů komplex budov regionální vlády, což jim otevřelo cestu k postupu do historického centra.[celá zpráva] Další postup je ale podstatně obtížnější, protože v hustě obydleném centru ztěžují boj úzké uličky a také to, že tam stále zůstávají desetitisíce civilistů.

Irácká armáda i zde ostřeluje pozice IS raketami z vrtulníků. Boj o centrum tak může být nejnákladnější z hlediska civilních obětí. Za měsíc bojů o západní Mosul bylo podle nejmenovaných frontových zdravotníků citovaných agenturou AP zabito přes 750 civilistů a tyto počty se s dalším postupem do Starého města zřejmě výrazně zvýší. Během sta dní dobývání méně obydleného východního Mosulu zemřelo zhruba 1600 civilistů.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Příslušníci irácké policie během postupu na Staré město v Mosulu.

Policejní oddíly postoupily v neděli od železniční stanice blíže k velké mešitě a velitel policie agentuře Reuters řekl, že jsou blízko jejímu dobytí. „Cílem jednotek je znovudobytí zbytku Starého města,” sdělil policejní mluvčí.

Druhé největší město Iráku ovládl IS v červnu 2014, kdy z tamní velké mešity jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát. Dobytí mosulské mešity by tak mohlo být pro IS klíčovým psychologickým úderem.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Civilisté opouštějí Mosul během ofenzívy irácké amrády.

Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je nyní poslední významnou baštu IS v zemi, začala v polovině loňského října. V lednu se vládním jednotkám podařilo dobýt východní část města a nyní ovládají polovinu jeho západní části. Do bojů je nasazeno na 100 000 iráckých vojáků, policistů a kurdských pešmergů, západně od Mosulu bojují šíitské milice.

Podle odhadů amerických poradců zůstává nyní uvnitř Mosulu kolem 2000 bojovníků IS a spolu s nimi by tam mohlo být až 600 000 civilistů. Od října muselo kvůli bojům odejít z Mosulu kolem 255 000 lidí, z toho od ofenzivy v západním Mosulu to bylo více než 100 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám