Hlavní obsah

Invaze v pásmu Gazy si vyžádala přes 40 obětí

– JERUZALÉM

Novou, východní frontu otevřeli izraelští vojáci v sobotu ráno v rámci pozemní operace v pásmu Gazy. Izraelské jednotky se přiblížily k městu Gaza. Při střetech zahynuli dva Palestinci a třetí zemřel na následky dříve utrpěných zranění. Invaze do pásma trvá od minulého týdne a podle izraelské armády při ní zahynulo přes 40 palestinských radikálů a jeden izraelský voják. Podle jiných zdrojů jsou mezi palestinskými oběťmi také civilisté.

Článek

Jednotky, které vjely do pásma hraničním přechodem Karni, mají za úkol najít podzemní tunely, jimiž Palestinci dopravovali zbraně z pásma k atentátům v Izraeli. Izraelci se snaží najít vojáka Gilada Šalita, jehož palestinští radikálové unesli 25. června do pásma. Vojenská operace začala nejdřív na jihu tohoto území, kde je zřejmě Izraelec držen.

Tento týden ale vojsko obsadilo také část severu pásma a jednotky vjely i do tamních tří bývalých židovských osad. V sobotu se Izraelci stáhli ze sektoru v okolí palestinské vesnice Bajt Lahíja i z bývalých osad a soustřeďují se na západní okolí Karni, na město Bajt Hanún a na průmyslovou zónu v okolí hraničního přechodu Erez.

Nejtěžší přestřelka vojáků s radikály se odehrála na východním předměstí Gazy. Izrael do boje zapojil i letectvo. Při útoku zahynuli dva Palestinci, z nichž jeden byl v policejní uniformě. Další Palestince zemřel na následky dřívějších zranění. Izraelské ležení poblíž Gazy navštívil náčelník generálního štábu izraelské armády Dan Haluc. Řekl, že při operaci už zahynulo na 40 radikálů a že si Palestinci musejí uvědomit, jak vysoká je cena za raketové útoky na Izrael a únos vojáka.

Palestinci raketami ostřelují jihoizraelská města. Směrem na Sderot jich v pátek vypálili 15. Pásmo Gazy opustilo 65 amerických občanů, z nichž mnozí jsou palestinského původu. Většina z nich přijela za příbuznými, ale kvůli špatné bezpečnostní situaci je zástupci amerického zastupitelského úřadu eskortovali do Erezu. Jedou do Jordánska, odkud odletí do USA.

Izraelského rukojmího drží tři radikální skupiny, mezi nimiž je ozbrojené křídlo vládního Hamasu. Jeho zástupci oznámili, že je voják naživu a že s ním únosci zacházejí dobře. Trvají na tom, že propuštěn může být jenom výměnou za Palestince vězněné v Izraeli. Únosci původně žádali propuštění asi 150 Palestinek a několika desítek nezletilých. Pak požadavek rozšířili o dalších 1000 vězňů, ale později od něj upustili.

Izraelská vláda s únosci odmítá vyjednávat a propuštění musí být podle ní bezpodmínečné. Distancovala se od pátečního tvrzení ministra vnitřní bezpečnosti Avrahama Dichtera, který řekl, že Izrael je připraven vyměnit Šalita za vězně. 

Reklama

Související témata:

Související články

Únosci vojáka dali Izraeli ultimátum

Únosci izraelského vojáka Gilada Šalita dali v pondělí Izraeli jednodenní ultimátum, do kdy má propustit asi tisíc palestinských vězňů. Izrael v pondělí vnikl...

Izrael obnovil nálety na pásmo Gazy

Izraelské letectvo v pátek brzo ráno obnovilo nálety na pásmo Gazy. Vzdušný útok si vyžádal jednu oběť. Palestinský premiér Ismáíl Haníja vyzval mezinárodní...

Výběr článků

Načítám