Hlavní obsah

Internátní škola znamená pro Romy v SR výzvu

Právo, Ivan Vilček (Zvolen)
ZVOLEN

Děti plné očekávání, nervózní rodiče a učitelé rozdávající vstupní testy na osmileté gymnázium pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Tak vypadala kulisa nedávných přijímacích zkoušek na škole v Sokolské ulici ve Zvolenu.

Foto: Jiří Nevečeřal

Charitativní zumba maraton 2015

Článek

"Mami, bylo to lehké! Matiku i slovenštinu jsem zvládl," vyletěl s úsměvem ze dveří Michal Dunko z Krupiny. Stejně jako ostatní děti absolvoval letos čtvrtou třídu a jeho rodiče se dozvěděli o možnosti dělat přijímačky na internátní školu od romských asistentů, kteří působí na školách.

"Pro syna je to velká šance. Pokud bude úspěšný, bude mít maturitu a bydlením na internátě se dostane do úplně jiného prostředí, než v jakém vyrůstal," pochvaluje si jeho matka Jana Dunková.

Další maminka přijela se synem z romské osady u Banské Bystrice. "Ještě zvažujeme, zda využít internát, nebo dojíždět do školy 20 kilometrů autobusem," vysvětluje Andrea Bučková.

Pomohly peníze z eurofondů

Ředitel školy Peter Drozd potvrzuje, že by se měly otevřít dvě třídy. Přijímací zkoušky si nenechaly ujít dvě skupiny po sedmnácti žácích, v naprosté většině Romů.

Organizovala je učitelka Anna Hrašková. Přiznala ale, že už podle výsledků se s dětmi musí ještě intenzívně pracovat. "Ale mají na to," dodala.

Spoluautorka projektu internátní školy pro romské děti Nataša Slobodníková nezakrývá, že inspiraci získali v Maďarsku, kde si v Pécsi už od roku 1991 dobře vede tzv. Gándhího škola. "Viděli jsme velkou přiležitost uskutečnit něco podobného i u nás, ale chyběly peníze.

Letos jsme dostali z evropských fondů na vzdělání romských dětí milión korun a můžeme se do toho pustit," říká. Podle ní se peníze z fondů zatím využívaly neefektivně. "Do projektů by měli vstoupit učitelé, sociologové romského původu, aby děti měly pozitivní vzory," dodává.

Děti, které se ucházejí o studium a pobyt ve škole, musí mít dobrý prospěch a nesmějí opakovat ročník. Nejdřív je čeká letní soustředění a v září už začnou se studiem v novém prostředí. Děti čekají na zahájení vstupních testů na internátní osmileté gymnázium ve Zvolenu.

Reklama

Související články

EU velvyslance za výroky o Romech neodvolá

Velvyslanec Evropské unie Eric van der Linden na Slovensku zůstane ve své funkci i přes "politováníhodné" výroky na adresu Romů. Oznámil to v pátek mluvčí...

Výběr článků

Načítám