Hlavní obsah

Kouzlo podzimu při toulkách po historických objektech jižních a západních Čech

Novinky, Petr Hejna

Následující text a fotografie jsou tipem na celodenní výlet zejména po zámcích a přírodních krásách v Jihočeském a Plzeňském kraji: mj. navštívíme Blatnou, Lnáře, Nepomuk, Žinkovy, zříceninu Skálu.

Foto: Petr Hejna

Zámek Blatná

Článek

Babí léto pomalu končí a tak neváhejte a užijte zbytků slunce i krásy barev podzimu, pokud máte rádi přírodu a dotek genia loci končin, jimiž kráčela historie.

Pár míst, snadno dostupných z okolí Písku se pokusím přiblížit zejména obrazem a krátkým textovým záznamem ze svého včerejšího putování po místech, kde není ani nutné účastnit se prohlídky, mnohdy i nemožné vzhledem k ročnímu období či stavu objektu.

Blatná - vodní zámek, je zajímavý rozlehlým parkem, kde je možno pozorovat stáda volně se pohybujících daňků.

Lnáře - tvrz s výstavní síní a přilehlým zámkem s parkem zdobeným sochami a expozicí muzea kočky.

Nepomuk - známé poutní místo, v okolí vyobrazeného kostela sv. Jakuba Většího je k vidění povícero bohužel chátrajících budov, cestou k uzavřené Zelené Hoře pak nemůžete minout sochu sv. Jana Nepomuckého a studánku u ní.

Žinkovy - v současnosti probíhá rekonstrukce, ale pouhá obchůzka objektu zámeckým parkem i pohledy z břehu rybníka Labuť stojí za to.

Radkovická skála - romantické výhledy z ostrého skaliska, ukrytého v lesíku nedaleko vsi Radkovice.

Skála - rozsáhlá, volně přístupná zřícenina nad vsí Radkovice, paradoxně stejnomenné a netotožné jako nedaleká výše zmíněná (tato se nachází u Přeštic).

Celá galerie k shlédnutí zde http://www.transfernet1.wz.cz/zinkovy.htm

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám