Hlavní obsah

Informace o útoku na finanční centra poskytl člen al-Kajdá

WASHINGTON

Informaci o chystaném sebevražedném útoku na americké banky a mezinárodní finanční organizace podle zpráv amerických deníků poskytl informace člen al-Kajdá kterého zadrželi minulý týden v Pákistánu. Spolu s Tanzancem Ahmedem Khalfanem Gailanim, který uskutečnil atentáty na velvyslanectví USA v Africe, byl zadržen i počítačový expert al-Kajdá.

Foto: Stanislava Dvořáková

Prospěšné informace o pomoci v krizových životních situacích se každoročně setkávají s velkým zájmem početných návštěvníků.

Článek

O zadržení počítačového experta pětadvacetiletého Muhammada Naíma Núra Chána podezřelého ze spolupráce s teroristickou sítí al-Kajdá informoval v pondělí pákistánský ministr informací šajch Rašíd Ahmad. Podle amerického listu The New York Times zatčený vytvořil pro extremisty vedené Usámou bin Ládinem kódovaný komunikační systém.

Byl zajištěn u Láhauru. V jeho počítači a elektronické poště se našly údajně důležité informace, které by mohly pomoci tuto organizace rozkrýt.

Finanční centra v ohrožení

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Tom Ridge odmítl uvést zdroje informací o útoku na finanční centra, ale americké noviny uvádějí, že plány byly nalezeny v počítači, který byl v domě občana Tanzanie Ahmeda Khalfana Gailaniho. Ten stál za bombovými útoky na americká velvyslanectví v Tanzanii a v Keni v roce 1998 a po dlouhé přestřelce byl  25. července  zadržen v Pákistánu.  [celá zpráva]

Pákistánský ministr informací šajchRašíd  Ahmad, řekl, že zjištěné informace okamžitě poskytl Američanům, ale neuvedl, zda mezi nimi byla i varování před útokem na finanční centra. Už v pátek však Pákistánci tvrdili, že zadržený spolupracuje.

Washington okamžitě zvedl ve Washingtonu a v New Yorku na nebezpečí rizika útoku na druhý nejvyšší stupeň - oranžový. [celá zpráva]

Ohrožená finanční centra

Zejména byla zvýšena bezpečnostní opatření u budov, které jmenovaly zpravodajské služby, což je burza na Wall Streetu, sídla Světové banky a Mezinárodního měnového fondu a budovy Prudential v Newarku a Citigroup CN v New Yorku.

Tom Ridge současně uvedl, že jde o vážné varování: "Toto nejsou běžné tlachy, informace pocházejí z více zdrojů a zahrnují mimořádné detaily." K útoku mělo podle nich být použito auto naložené výbušninou.

Reklama

Související témata:

Související články

Sebevrazi z al-Kajdá směřují do New Yorku

New York se může stát v nejbližších hodinách cílem akcí teroristické sítě al-Kajdá. Varování vydaly v sobotu americké zpravodajské služby. Tamní policie...

Výběr článků

Načítám