Hlavní obsah

Indie provedla zkoušku rakety Agni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Indie ve čtvrtek provedla zkoušku rakety země-země Agni, která je schopna nést jaderné hlavice. Podle indických oficiálních zdrojů byla zkouška úspěšná. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na indickou televizi.

Článek

Raketa Agni 1 s krátkým doletem kolem 800 kilometrů byla vystřelena z odpalovače raket v Bengálském zálivu. "Zkouška byla úspěšná," řekl agentuře oficiální představitel indického ministerstva obrany.

Střela Agni je klíčovou součástí strategie jaderné obrany Indie proti jejím sousedům Číně a Pákistánu, kteří podobně jako Indie disponují jadernými zbraněmi.

"Tento test je dalším krokem v posilování schopnosti Indie použít zbraně hromadného ničení," prohlásil Udaj Bhaskar, zástupce ředitele indického Ústavu pro obranné studie a analýzy, financovaného vládou. Indie a Pákistán od roku 1947, kdy vyhlásily nezávislost, proti sobě vedly tři války. Loni se dostaly na pokraj dalšího ozbrojeného konfliktu kvůli sporu o himálajskou oblast Kašmír. Intenzivní diplomatický tlak USA a dalších zemí ale napětí trochu uvolnil a obě země v říjnu souhlasily, že od společné hranice i v Kašmíru začnou stahovat statisíce vojáků. Pákistán i Indie v roce 1998 provedly sérii podzemních jaderných zkoušek, které vyvolaly ve světe odsouzení. I Islámábád disponuje raketami schopnými nést jaderné zbraně.

Podle indických vojenských expertů je nepravděpodobné, že nejnovější indický test podstatně zvýší napětí ve vztazích s Pákistánem, protože zkouška je považována za běžnou. Také Pákistán bagatelizoval indický test. "Toto není neočekávaný vývoj, protože jaderné a raketové ambice Indie jsou dobře známy," uvedlo v prohlášení pákistánské ministerstvo zahraničí. "Zkouška rakety Agni je součástí pokračující politiky Indie nastolit v oblasti svou hegemonii, na nás ale to, co udělali, vůbec nezapůsobilo. Takové testy odrážejí způsob myšlení Indie a mezinárodní společenství by si to mělo uvědomit," uvedl pákistánský ministr informací Šajch Rašíd Ahmad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám