Hlavní obsah

Indie a USA budou spolupracovat v oblasti jaderné energetiky

DILLÍ

Indie a Spojené státy ve čtvrtek uzavřely průlomovou dohodu o spolupráci v oblasti jaderné energetiky. Oznámili to indický premiér Manmóhan Singh a americký prezident George Bush, který je v Indii na návštěvě. "Je to nezbytná dohoda, která pomůže lidu obou zemí," uvedl Bush.

Článek

Na základě dohody Indie souhlasí s oddělením svých civilních a jaderných programů a s umožněním mezinárodních inspekcí ve svých civilních nukleárních zařízeních. Spojené státy zase v dokumentu nabízejí Indii jaderné technologie a palivo. To by mělo ukončit desítky let jaderné izolace Indie, na niž byly uvaleny mezinárodní sankce.

Dillí není signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) a vyvinula jaderné zbraně. Bush v posledních dnech naléhal na jasné oddělení programů, aby USA nemohly být v souvislosti s dohodou kritizovány za porušení NPT. Proti dohodě se s těmito argumenty stavěla i řada amerických kongresmanů, protože Washington podle amerických zákonů nesmí vyvážet jaderné technologie do zemí, které NPT nepodepsaly.

"Nešíření jaderných zbraní je samozřejmě naším zájmem a součástí našich diskusí a indická vláda učinila gesto dobré vůle, které budu moci předložit Kongresu," řekl Bush. Kongres (který musí dohodu schválit) však "musí pochopit, že je v našem hospodářském zájmu, aby Indie měla jaderný energetický průmysl, aby se pomohlo snížit tlak na globální energetickou poptávku," dodal. Indie dováží 70 procent paliv. Politologové se však domnívají, že Kongres zřejmě dohodu odmítne ratifikovat.

Odpor v Indii

Dohoda, kterou americká strana již předem označovala za nejdůležitější cíl Bushovy mise v Indii, byla do poslední chvíle nejistá. Přijetí dokumentu, který byl nastíněn loni v červenci při návštěvě Singha ve Washingtonu, bránily právě spory o rozdělení vojenského a civilního jaderného programu Indie.

Dohoda má odpůrce i v Indii, prý by mohla omezit domácí jaderný program. Poukazují také na to, že USA využívají Indii především jako protiváhu k rostoucí hospodářské a politické moci Číny.

Na tiskové konferenci Bush také zmínil, že obchod mezi oběma zeměmi roste, slíbil sdílet s Indií informace o teroristech a koordinovat vojenské akce proti nim. Také podpořil mírové urovnání mezi Indií a Pákistánem ohledně Kašmíru.

"Premiér Singh a prezident (Pákistánu Parvíz) Mušaraf ukázali, že jsou vůdci, kteří mají odvahu a vizi, a já bych je chtěl povzbudit v pokračování mírového procesu zahrnujícího veškeré problémy, včetně Kašmíru," podotkl Bush a připojil se i k indické kritice porušování lidských práv v Barmě.

Reklama

Výběr článků

Načítám