Hlavní obsah

Husák přece jen bude mít pamětní desku v Dúbravce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pamětní deska poslednímu komunistického prezidentovi Československa Gustávu Husákovi bude do konce května 2009 umístěna v parku na Jadranské ulici v bratislavské čtvrti Dúbravka. V úterý o tom definitivně rozhodli poslanci městské části Dúbravka, která je Husákovým rodištěm. Novinkám to potvrdil jeden z místních poslanců.

Článek

S návrhem na umístění pamětní desky v parku přišla údajně Husákova rodina, která tak reagovala na protesty proti jejímu plánovanému umístění na budově Místního úřadu. Osazení pamětní desky na budově Místního úřadu schválili místní poslanci 9. prosince 2008. Po protestech veřejnosti však vedení městské části od tohoto záměru upustilo.

O umístění tabule požádala starostu Dúbravky Komunistická strana Slovenska. Starosta Dúbravky Ján Sandtner i většina poslanců městské části tento návrh podpořili. Údajně bylo rozhodující, že Husák se zasloužil o zachování staré části Dúbravky. Autorem 90 centimetrů vysoké a 60 centimetrů široké pamětní desky je výtvarník a sochař Peter Sulík. "Z mé strany nešlo o politiku. Byla to zakázka, jako každá jiná. Dělal jsem Novomestského i Jána Pavla II.," uvedl Sulík.

Husák se narodil 10.1.1913. V roce 1933 vstoupil jako student bratislavské právnické fakulty, do KSČ. Za druhé světové války byl odpůrcem Tisova režimu a aktivně se účastnil Slovenského národního povstání. Po válce se stal předsedou Sboru pověřenců. V roce 1951 byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen na doživotí. V roce 1960 byl propuštěn a v roce 1963 byl rehabilitován. Do čela KSČ se dostal v roce 1969 a v roce 1975 se stal také prezidentem ČSSR. Z funkce abdikoval koncem roku 1989. Zemřel 18.11.1991 v Bratislavě. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám