Hlavní obsah

Husajnův obhájce: irácký diktátor byl mučen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/WASHINGTON

Obhájce iráckého diktátora Muhammad Rušadán tvrdí, že Saddám Husajn byl mučen. V rozhovoru pro CNN uvedl: "Byl týrán stejně jako vězni v Abú Ghrajb." Rušadán k tomuto závěru dospěl na základě zprávy Mezinárodního červeného kříže, jehož zástupci se s Husajnem setkali 21. února.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Vychází přitom ze záznamů o zdravotním stavu. Tam jsou zatrženy dvě kolonky. Zdravotní stav je "dobrý", ovšem současně je zaškrtnuto, že Husajn je "lehce poraněn". 

Bývalý irácký diktátor přitom v té době byl už dva měsíce americkým zajatcem.

Rušadán je jedním z dvacítky právníků, jejichž služby rodina používá. S Husajnem se sám nesetkal. Poslal několik dopisů americkým představitelům včetně ministra spravedlnosti Johna Ashcrofta s tím, že "základní práva každého na této zemi jsou: právo na zástupce a spravedlivý soud", nikdo mu však neodpověděl. 

Husajnův dopis dceři byl cenzurován

Rušadán také média seznámil s jediným dopisem, který Husajn mohl poslat po Červeném kříži své nejstarší dceři v Ammánu.

V textu, který vykazuje rysy Husajnova rukopisu, se říká, že "ve jménu boha milosrdného...mé malé rodině a mé velké rodině, salám alajkum...Za svého ducha a svou morálku, které jsou vysoké, vzdávám díky velikosti boha. A všem předejte pozdrav".

Americké úřady ze 14 řádek, napsaných na standardním "formuláři pro rodinné dopisy" poskytnutým MVČK, devět zcenzurovaly. "Dvě třetiny jsou vymazány," poznamenal Rušadán. Přečíst lze pouze 17 slov, a proto není možné dobře pochopit obsah.

Stále zůstává neznámé místo, kde je Saddám Husajn držen. A také dosud nebylo upřesněno jeho postavení - jestli je válečný zajatec nebo osoba zadržená z bezpečnostních důvodů či běžný zločinec.

Na Guantanamu měli zastrašovat vězně psi

Bílý dům v úterý zveřejnil dokumenty z posledních dvou let s pokyny o zacházení s vězni dopadenými ve válce proti terorismu. Učinil tak poté, co prezident USA George Bush prohlásil, že nikdy nenařídil jejich mučení.

Mezi dokumenty je i memorandum z února 2002 podepsané Georgem Bushem, v němž se říká, že ženevská konvence se neuplatňuje na členy (afghánského fundamentalistického hnutí) Talibánu, ovšem vymiňuje, že s nimi má být nakládáno humánně. "

Je to jediná prezidentská direktiva o zacházení s vězni," prohlásil šéf právní služby v Bílém domě Alberto Gonzales.

V dokumentech je však podle BBC uvedeno, že ministr Donald Rumsfeld byl pro uplatnění tvrdého postupu vůči vězňům na Guantanamu. Je možné vězně svlékat a nutit je zaujímat obtížné postoje či je zastrašovat pomocí psů, uvádělo se v pokynech z prosinci 2002, které však byly odvolány o několik týdnů později.

Účelem zveřejnění dokumentace bylo utišit kritiky, které se objevily po televizním odvysílání záběrů týrání vězňů, jehož se v bagdádské věznici Abú Ghrajb dopouštěli američtí vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám