Hlavní obsah

Husajnova média udržují Iráčany v nevědomosti

– BAGDÁD
Novinky, Jan Horák, DPA

V obchodní čtvrti podél Rašídovy ulice v Bagdádu panoval v úterý obvyklý ruch. Obchodníci vyložili své zboží ve snaze dodat je zákazníkovi až pod nos. V čajovnách sedí nad čajem především staří muži. Události v Radě bezpečnosti OSN, které v pondělí dostaly Irák do záře reflektorů, jako by se v každodenním obrazu bagdádského tržiště ani neodrazily.

Článek

Ne, že by místní lidé vůbec nebyli informováni: koneckonců jde o válku a mír, a tudíž o vlastní budoucnost. "Ano, slyšel jsem o tom," říká asi padesátiletý Samíh Šaršan, vlastník obchodu s domácím nářadím, jako jsou vrtačky, brusky a pily. O zprávě Hanse Blixe a Muhammada Baradeje si myslí, že nepřinesla nic nového. "Irák se zbrojními inspektory spolupracoval a bude s nimi spolupracovat i dál," říká, jako by vypovídal do protokolu. "Až dosud nikdo nedokázal, že by Irák vlastnil zbraně hromadného ničení," míní Šaršan a doufá, že zbrojní inspektoři budou ve své práci pokračovat. Protože dokud budou inspektoři v zemi, USA ji nenapadnou. 

Hospodářské embargo snížilo životní úroveň

Ze sousední uličky se ozývá zvuk vrtaček a brusek doprovázený údery kladiv. Ještě nedávno si mohli dobře situovaní Iráčané dovolit koupit leccos nového. Nyní se hospodářské embargo OSN a státně řízené hospodaření, které ovlivnilo především životní úroveň střední vrstvy, odrazilo na odbytu i v tomto obchodním odvětví. Řada lidí, kteří by si dříve koupili nářadí nové, si jej dnes nechává opravovat, dokud to ještě vůbec jde. 

Irácká média o Blixově zprávě mlčí

Klidný a zdánlivě nezaujatý postoj mužů na bagdádském tržišti je také odrazem zpravodajství ve státem řízených sdělovacích prostředcích. Velké bagdádské deníky zprávu o vystoupení Blixe a Baradeje v OSN vůbec nepřinesly. Jedině Bábil, list vydávaný Husajnovým synem Udajem, o tom přinesl krátkou zprávu. Ovšem i ta cituje pouze pozitivní část zprávy šéfa Mezinárodní organizace pro atomovou energii (MAAE) Baradeje, v níž prohlásil, že nebyly nalezeny žádné důkazy o tom, že Irák obnovil svůj jaderný program.

Naproti tomu o četných vynechávkách, mezerách a rozporech v iráckém prohlášení, o nichž hovořil Blix, odpovědný za část o raketách a o chemických a biologických zbraních, se list vůbec nezmínil.

Reklama

Související články

RB OSN odložila diskusi o inspekcích v Iráku

Rada bezpečnosti OSN bude pokračovat v jednání o krizi v Iráku na základě pondělní zprávy svých šéfinspektorů až ve středu, až po úterním projevu amerického...

Výběr článků

Načítám