Hlavní obsah

Husajn do Iráku mírové jednotky OSN nevpustí

Novinky, Jan Horák, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ/ ANKARA

Pro Irák je nepřijatelné rozmístění mírových jednotek OSN na jeho území, jak to předpokládá německo-francouzský mírový plán. Řekl to šéf irácké diplomacie Nádží Sabrí. Rozmístění mírových sil je podle něj součástí válečné logiky. Turecko mezitím zkouší všechny cesty, jak zabránit válce v Iráku. Podle místního tisku nabídlo Saddámu Husajnovi azyl.

Foto: Hynek Mojžíš

"Jsme rádi, že se nám také letos za přispění sponzorů podařilo silvestrovskou oslavu v centru Plzně uspořádat," uvedl starosta Jiří Strobach.

Článek

"Nebyli jsme o detailech plánu informováni, ale žádný Iráčan nepřijme rozmístění mezinárodních jednotek, s čímž se v něm podle tiskových zpráv počítá," citoval dnes Sabrího arabský list Al-Haját. Berlín a Paříž si přejí posílit mandát inspektorů, ale přesný obsah mírového plánu zatím nezveřejnily. Šéf zbrojních inspekcí Hans Blix se však nedomnívá, že inspektoři potřebují ochranu mírových sil ani další posily. Za klíč k úspěchu považuje kvalitní spolupráci Bagdádu.

Turecký premiér popřel pozvání Husajna

Turecký list Milliyet v úterý napsal, že turecký premiér Abdullah Gül ve snaze zabránit irácké válce nabídl prezidentu Iráku Husajnovi azyl. Premiér však tuto informaci vzápětí popřel: "Nepozval jsem Saddáma do Turecka. Tato informace není pravdivá."

Podle deníku Milliyet tlumočil turecký návrh Husajnovi jeho viceprezident Táhá Jasín Ramadán, který 3. února tajně navštívil Ankaru. Gül minulý týden v prohlášení pro tisk tuto návštěvu, kterou zorganizovala turecká zpravodajská služba MIT, potvrdil. Podle tureckého deníku Gül Ramadánovi sdělil, že kvůli odvrácení války a pro "spásu" iráckého lidu by měl Saddám Husajn odstoupit. "Pokud se tak rozhodnete, je Turecko připraveno vás přijmout a zajistit vaši bezpečnost," vzkázal Gül podle listu Saddámovi.

Turecko povolilo USA modernizovat základny

Turecko, jež je jedinou muslimskou zemí v NATO a klíčovým spojencem USA v regionu, minulý týden povolilo Američanům modernizovat některé námořní a letecké základny pro případnou válku s Irákem. Příští týden má turecký parlament schválit rozmístění amerických vojáků na základnách v Turecku a tureckých vojáků v severním Iráku.

Spojené státy chtějí na oplátku zajistit bezpečnost Turecka před možným útokem z Iráku, který by mohl přijít jako odveta na americký útok. Požádaly proto NATO o tzv. projev solidarity, ale Francie, Německo a Belgie svým odporem tuto akci zablokovaly. Přitom jejich představitelé prohlašují, že cílem není nechat Turecko na holičkách, ale oddálit případnou válku proti Iráku.

Turci se války bojí

Také turecké obyvatelstvo je proti válce s Irákem. Podle průzkumu veřejného mínění otištěného v pondělí v listu Turkish Daily News je proti válce 94 procent Turků a jen čtyři procenta si myslí, že vojenská akce je nezbytná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám