Hlavní obsah

Hurikán Dennis v Karibiku zabil už 32 lidí

KARIBIK

Hurikán Dennis, který se přehnal přes Kubu, Haiti, Jamajku a USA zabil už 32 lidí. Desítky dalších se pohřešují. Hurikán se přehnal přes kubánské hlavní město Havanu a míří do Mexického zálivu. Doprovází jej přívalové deště a vítr o rychlosti asi 200 kilometrů v hodině.

Článek

Vichřice na Kubě strhla strážní věž a plot i na americké základně Guantánamo, kde jsou zadržováni islámští radikálové dopadení v Afghánistánu a v Iráku.

V zemi byly evakuovány celé oblasti, do bezpečí bylo přemístěno 600 tisíc lidí, což zabránilo větším obětem. Živel si přesto vyžádal deset životů.

Meteorologové řadí hurikány do pěti kategorií, Dennis byl v době, kdy přecházel přes Kubu na čtvrtém stupni, vyčerpal se ale až na první stupeň. Je ale možné, že přechodem přes moře opět zesílí. "Očekáváme, že cestou přes Mexický záliv hurikán opět nabere na síle," řekl zaměstnanec centra, které podobné živly sleduje ve floridském městě Miami. Právě do USA nyní hurikán míří.

Do USA dorazí Dennis v neděli

Guvernéři států Florida, Alabama, Mississippi a Louisiana vyhlásili stav pohotovosti a v jižněji položených částech z Floridy už začala evakuace. Ostatní státy čekají, kam se Hurikán stočí a zda opravdu zesílí. Dennis se k USA blíží rychlostí 30 kilometrů v hodině a pobřeží zasáhne podle očekávání v neděli.

Obchody jsou zavřeny a lidem v části státu Florida bylo doporučeno, aby zabezpečili domy a raději odjeli.

Země se na něj pečlivě připravuje, protože má stále v čerstvé paměti loňský hurikán Ivan, který za sebou nechal desítky mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Jeanne na Floridě zabil pět lidí

Stát Florida je od neděle vyhlášen za oblast postiženou katastrofou, což by mu mělo umožnit rychlejší obnovu. V šesti týdnech se přes Floridu čtyřikrát...

Výběr článků

Načítám