Hlavní obsah

Hurikán Charley na Floridě zabíjel

– HAVANA/PORT CHARLOTTE

Hurikán Charley udeřil v pátek k večeru na západní pobřeží amerického státu Florida rychlostí větru 233 kilometrů v hodině. Podle poslední bilance si vyžádal 15 obětí a desítky lidí byly zraněny, uvedli představitelé okresu Charlotte, který živel zasáhl.

Foto: Běh Zlín
Článek

Hurikán postupoval jižněji, než meteorologové předpokládali, a v oblasti, která se na řádění živlů nepřipravila, převracel lodě i karavany a rval střechy z budov. Přes milión domácností zůstal bez elektřiny.

Charley, jehož síla dosáhla čtvrtého stupně pětistupňové škály, se na pevninu přihnal od lázeňského ostrova Captiva ležícího jihozápadně od floridského pobřeží. Na břehy hnal hurikán vlny vysoké téměř pět metrů. Vnitrozemí kolem lokality Port Charlotte poničil v širokém pásu.

Řada lidí zahynula v místní karavanové osadě, řekl šéf záchranářů v okrese Charlotte Wayne Sallade, podle něhož se na místo zatím nemohou dostat záchranky. Dodal, že má zprávy o obětech ještě z dalších třech míst v okrese. Ale neuvedl konkrétní údaj o počtu mrtvých s tím, že spočítání obětí může trvat i několik dní.

Nabral nečekaný směr

Vichřice zpřetrhala vedení elektrického proudu, poničila dopravní značení i skleněná okna a polámala množství palem. Na dálnici I-75 převrátila mnohatunový nákladní automobil pro přepravu těžkých zásilek. "Je to jako noční můra. Scénář, o kterém jsme hovořili celá léta," komentoval spoušť ředitel miamského Národního střediska pro hurikány Max Mayfield.

Předpovědi očekávaly, že Charley zamíří do silně obydlené oblasti kolem města Tampa a téměř dva milióny obyvatel dostaly příkaz ohroženou zónu vyklidit. Bouře se ale na poslední chvíli odklonila na jih a zasáhla mnoho lidí, kteří se domnívali, že jsou mimo dosah hurikánu.

"Je to děsivé a zničující," komentoval situaci starosta města Fort Myers Jim Humphrey televizní stanici CNN. Guvernér Jeb Bush odhadl, že Charleyho řádění na Floridě způsobilo škody kolem 15 miliard dolarů. Následně prezident USA George Bush, Jebův bratr, prohlásil Floridu za postižené území, aby umožnil urychlenou pomoc postižené oblasti z federálních zdrojů.

Zabíjel i na Kubě

Charley si vyžádal již čtyři oběti na Jamajce a na Kubě. Na Floridě způsobil jednu nehodu na dálnici I-75, při níž zahynul jeden člověk. Při další nehodě poryv větru vychýlil ze směru kamión, který se srazil s osobním vozem a usmrtil v něm mladou dívku. Ve Fort Myers vyšel ze svého domu muž, aby si zapálil cigaretu a spadl na něj strom banyán.

Oko hurikánu přešlo přímo přes pobřežní město Punta Gorda, kde žije asi 15.000 lidí. Na letišti zde vítr rozerval několik malých letadel, otočil o 180 stupňů zaparkovaný kamión a vyrazil okna ze šerifova automobilu. Do místní nemocnice se přišlo nechat ošetřit na 50 zraněných, ale nemocniční budova byla větrem tak poničená, že pacienti museli být převáženi do okolí.

Vichřice zasáhla část Německa a Rakouska

Bouře a vichřice, která v nárazech dosahovala 135, místy až 170 km v hodině, postihly v noci na pátek i Německo a Rakousko. Narušily silniční a železniční dopravu, vyvracely stromy a přívaly vody zaplavovaly silnice a sklepy. V obou zemích bylo zraněno nejméně třicet osob.

V Bádensku-Württembersku a Švýcarsku provázelo bouře prudké ochlazení. Mimořádně výrazně klesla teplota v Karlsruhe v Porýní: z 34 na 16 stupňů Celsia. U západorakouského města Bregenz strhl náraz větru stan a vrhl jej na koleje a nadzemní elektrické vedení železnice. Třináct osob, které ve stanu hledaly útočiště před bouří, bylo zraněno úlomky železa.

V Číně zabíjel tajfun Rananim

Nejméně 115 mrtvých a přes 1800 raněných po sobě v noci na pátek zanechal na jihovýchodě Číny tajfun Rananim. Podle místních úřadů je 16 lidí stále nezvěstných. V oblasti v blízkosti Šanghaje, kterou se tajfun přehnal, leží asi padesát měst a žije tam 8 a půl miliónu lidí. Vítr v ní zničil přes 42 tisíc domů, 88 tisíc dalších poškodil a déšť, který ho provázel, zaplavil 260 tisíc hektarů zemědělské půdy, na níž zahynulo přes 30 tisíc kusů dobytka.

 Přes půl miliónu lidí ale oblast včas opustilo. Podle čínských sdělovacích prostředků to bylo nejničivější řádění větru od roku 1997, kdy tajfun způsobil smrt 236 lidí a škody za 2,4 miliardy dolarů (60 mld. Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám