Hlavní obsah

Hubbleův teleskop vyfotografoval ve vesmíru unikátní fontánu galaxií

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubbleovu kosmickému teleskopu se podařilo vyfotografovat trojici mladých galaxií, která z obrovské dálky vypadá jako fontána. Jejich částečky se rozpínají na prostoru velkém 100 000 světelných let. Jádra nejméně dvou z nich jsou spojena pásem nových hvězd, což dokazuje, že jsou teprve ve fázi vzniku.

Foto: Profimedia.cz

Soustava tří galaxií. Dvě z nich jsou opticky propojeny pásem hvězdokup, v nichž se nacházejí milióny hvězd.

Článek

Obří hvězdokupa mezi galaxiemi vznikla zřejmě narušením komplexu, který astronomové pojmenovali Arp 194. V ní se nacházejí další hvězdokupy s mnoha milióny mladých hvězd. Modrou barvu způsobuje záření největších hvězd v uskupeních

Skupina galaxií se při pohledu ze Země nachází v souhvězdí Cefea asi 600 miliónů světelných let daleko.

Spojení galaxií je ale jen klam, ve skutečnosti nejsou oba útvary "propojeny". Vzájemně se ale ovlivňují, například mění své tvary, a tím podle vědců tvoří jednu soustavu. 

Třetí galaxie, která se fontány "neúčastní" je vidět na pravé straně fotografie, jde o spirální galaxii podobnou té, jejíž součástí je Mléčná dráha se Sluneční soustavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám