Hlavní obsah

Hrozbou pro USA jsou nadále al-Kajdá, Irák a Írán

WASHINGTON

Šéf amerických zpravodajských služeb John Negroponte ve čtvrtek varoval, že al-Kajdá stále plánuje teroristické útoky na cíle ve Spojených státech.

Článek

"Jádro této organizace stále připravuje ze základen v pohraniční oblasti mezi Afghánistánem a Pákistánem plány na teroristické útoky proti americkému území a dalším cílům," řekl Negroponte při vystoupení ve zpravodajském výboru amerického Senátu.

Zdůraznil, že teroristická skupina stále zůstává ve středu zájmu amerických tajných služeb, které se od útoků z 11. září 2001 snaží dopadnout její vůdce.

 V boji s terorismem se podle Negroponteho ale dosáhlo velkého pokroku. "Eliminovali jsme velkou část vedení, které stálo v čele al-Kajdá v roce 2001," řekl a dodal: "Protiteroristické úsilí vedené USA v roce 2005 nadále oslabovalo její operace, likvidovalo vedení a vedlo k omezování počtu členů".

Negroponte uvedl, že další potenciální nebezpečí představují Irák a Írán. Zdůraznil to ve době, kdy chce Mezinárodní agentura pro atomovou energii předložit sporný íránský jaderný program Radě bezpečnosti OSN.

Írán podle něj ale zřejmě nemá jaderné zbraně. "Domníváme se, že Teherán pravděpodobně ještě nemá jadernou zbraň a zřejmě ještě nevyrobil nebo nezískal nezbytný štěpný materiál," prohlásil Negroponte    I tak Írán představují významnou bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy. V případě Íránu je riziko zejména v tom, že by mohl jadernou hlavici umístit na balistickou raketu. Nebezpečí představuje i KLDR. Podle Negroponteho jsou tvrzení Severní Koreje o tom, že má jaderné zbraně "pravděpodobně pravdivá".

Reklama

Výběr článků

Načítám