Hlavní obsah

Hrozba atentáty na vlaky ve Francii - první zatčení

PAŘÍŽ

Francouzská policie zadržela 3 osoby: 2 muže a ženu, podezřelé ze členství ve skupině AZF. Organizace hrozila útoky na železnicích a požadovala od vlády 4 milióny dolarů plus 2 milióny eur, které měly být vyplaceny v použitých bankovkách. Oznámilo to v pátek Info radio.

Foto: Jaroslav Blažek

Vánoční trhy v Pilníkově

Článek

Policie zatkla jednu osobu v oblasti Paříže, dvě v departementu Loiret ve střední Francii. Všechny tři mají prý nějaké napojení na svět letectví.

Jeden policejní představitel ale později řekl, že proti zadrženým toho policie "moc nemá" a že by měli být brzy propuštěni. Prohledání jejich bytů prý k ničemu nevedlo a hlas ženy neodpovídá hlasu, který jménem AZF policii volal. Trojice, která byla sledována už několik týdnů, se prý navíc nepohnula z místa ve chvílích, kdy by to musili členové této organizace udělat.

Dopis s varováním

AZF hrozila odpálením náloží na francouzských železnicích v případě, že jí vláda nevyplatí tučné výkupné, v přepočtu zhruba 172 miliónů Kč.

V polovině tohoto týdne sice skupina oznámila dočasné přerušení činnosti, ovšem s tím, že plánuje do budoucna další akci.

Ministerstvu vnitra dokonce zaslala dopis, v němž popsala všechna místa, která mohou být napadena. Uvedla, že když kabinet nezaplatí, bude ve Francii více obětí než 11. března v Madridu. Tam zemřelo 190 osob. Dočasné utlumení činnosti AZF zdůvodnila vnitřními: technologickým, logistickým a jiným potížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Francii objevena nálož na železnici

Na železniční trati mezi Paříží a Basilejí bylo ve středu odpoledne objeveno zařízení s rozbuškami. Veškerá doprava na této lince byla zastavena. Údajná nálož...

Výběr článků

Načítám