Hlavní obsah

Hongkonští vědci možná našli test na SARS

Novinky, DPA, Helena Landovská
HONGKONG

Epidemie atypického zápalu plic (SARS) si ve světě vyžádala životy už 53 lidí a 1 300 lidí se jí nakazilo. Dnes ale svitla další naděje na rychlé zjištění choroby. Mikrobiologové z hongkongské lékařské fakulty oznámili, že jejich testem se dá u postiženého během osmi hodin zjistit původce nemoci.

Foto: HZS MSK

Nehoda v Dolní Suché

Článek

Stejně jako před několika dny některé americké laboratoře, i oni dospěli k závěru, že jde o coronavirus podobný těm, které způsobují rýmu. Ode dneška má být test k dispozici v hongkongských nemocnicích a nemoc by se měla označovat jménem coronavirus pneumonia (coronavirový zápal plic) neboli CVP. Mikrobiolog Yuen Kwok-yung potvrdil také, že virus se přenáší hlavně fyzickým kontaktem, ale ve vzduchu přežije jen asi tři hodiny.

Kvůli viru odvolán rockový koncert i ragbyový zápas

Epidemií atypického smrtelného zápalu plic začíná trpět cestovní ruch v řadě asijských zemí. Skupina Rolling Stones dnes zrušila svůj zítřejší a sobotní koncert v Hongkongu. Účast na tamějším mezinárodním ragbyovém turnaji tento víkend odřekla Francie, Itálie a Argentina.

"Růst počtu případů SARS v Hongkongu a jižní Číně a nebezpečí, které v této situaci hrozí z velkých shromáždění lidí, vyvolávají jistě i u fanoušků obavy o jejich bezpečnost," zdůvodnili manažeři skupiny Rolling Stones zrušení koncertů. Začátkem dubna má skupina vystoupit v Šanghaji a Pekingu, ale není vyloučeno, že také dojde ke změně. [celá zpráva]

WHO nabádá k maximální prevenci

V postižených zemích lidé kritizují vlády, že nezareagovaly dostatečně rychle. Světová zdravotnická organizace WHO nabádá k maximálním preventivním opatřením. Upozornila také, že údaje o epidemii mohou být daleko dramatičtější, protože z Číny, odkud se nákaza zřejmě šíří, se podařilo získat zatím jen údaje za únor (34 obětí a kolem 800 nemocných). O březnovým se zatím nic neví.

Hongkong (10 úmrtí) a Kanada (3) začaly zavádět desetidenní karantény pro podezřelé z nákazy po vzoru Singapuru, kde v noci na včerejšek zemřel už druhý pacient. Týkají se stovek lidí. Vláda v kanadském Ontariu dokonce vyhlásila stav nouze. Filipínské úřady žádají všechny, kteří přilétají z Kanady, Číny, Hongkongu a Singapuru, aby zůstali týden v izolaci. Začala se vyklizovat a dezinfikovat místa, která mohli navštívit nemocní, tedy nemocnice, banky, ale i knihovny a školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám