Hlavní obsah

Hongkongští lékaři našli lék na záhadný zápal plic

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Hongkongští lékaři ve čtvrtek oznámili, že našli vhodnou kombinaci léčiv, která je schopná zastavit šíření záhadného a nebezpečného zápalu plic nazývaného zkratkou SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom). Nemoc prý vyvolávají viry z rodiny paramyxoviridae. Zabírá na ně tedy vhodná kombinace antibiotik.

Foto: Jana Digrinová

I nás malé máje baví! V sobotu 14. května v Mníšku pod Brdy.

Článek

Podstatu SARS rozluštili hongkongští doktoři z Čínské univerzitní nemocnice a nemocnice Prince z Walesu. Odborníci samotní přiznali, že šlo v léčbě pacientů založené na kombinaci antibiotik často o metodu pokusu a omylu. Definitivně proto úspěch ohlásili až dnes. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom těsně před jejich prohlášením oznámila, že kvůli obtížnosti určení nemoci půjde asi o "novou chorobu". WHO vyzvala zároveň všechny země, aby se připravily na možnost smrtící epidemie.

Poslední oběť hlášena z Vietnamu

Poslední zatím známou obětí nebezpečné formy zápalu plic, která se šíří z jihočínského Hongkongu, je vietnamský doktor, který zemřel dnes ráno našeho času. Na celém světě zabil zápal plic, jenž provází vysoké teploty, dýchací potíže a kašel, již deset lidí.

Nejvíce obětí hlásí Hongkong a Kanada. Nový případ nakažené osoby přiznalo Irsko. Jde o muže, jenž se vrátil z cesty po jižní Asii. Jeden případ onemocnění, jež se jeví jako inkriminovaná forma zápalu plic, hlásí Francie. Dohromady onemocnělo na planetě už 219 lidí, 123 v Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Související články

WHO varuje před zápalem plic z Asie

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před netypickou formou zápalu plic v Asii. Vydala proto varování před cestami do Hongkongu, Vietnamu a Singapuru,...

Hygienici se připravují na nový zápal plic

Česká republika se připravuje na onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS). Zatím se v zemi neobjevil žádný případ této nové neznámé infekční...

Výběr článků

Načítám