Hlavní obsah

Havel uklouzl v koupelně, vrací se z Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-PEJ

Bývalý český prezident Václav Havel (67) uklouzl při návštěvě Tchaj-wanu v koupelně a zranil si nohu. Kvůli léčení zrušil další plánované cesty do Thajska a Indonésie. Do Česka by se měl vrátit ve středu. Uvedla to v pondělí světová média.

Foto: Renáta Polišenská

Kunovské léto

Článek

"Havel si nohu poranil v pátek. Uklouzl," uvedla k incidentu mluvčí Demokratické pokrokové strany Jang Huang Mej-šinová. "Domů odletí ve středu. Podrobí se operaci," dodala.

Havel přiletěl do Tchajpeje minulý pátek, a to na šest dní. Poté se měl přesunout do Thajska. Tam na něj čekaly schůzky s příslušníky královské rodiny. Turné po Asii chtěl zakončit na indonéském ostrově Bali.

I přes svou indispozici stačil v Národní ústřední knihovně v Tchaj-peji vystoupit s projevem v Národní knihovně na téma globalizace demokracie. Setkal se i s prezidentem Čen Šuej-pienem a jeho manželkou Wu Šu-čen. Z rukou prezidenta převzal Řád briliantové hvězdy.

Budoucnost v rozlišnostech

Havel ocenil schopnost ostrova "vydat se vlastní cestou" a nepřehlédnutelné hrdinství obyvatel. Shrnul rovněž své poznatky s komunistickou zlovůlí. Uvedl mimo jiné, že si nikdy nemyslel, že bude prezidentem.

Doplnil, že během prezidentského mandátu procestovat nejméně padesát zemí světa, kde se snažil ukazovat svůj pohled na šíření demokracie. Budoucnost planety podle něj spočívá v respektu k odlišnostem jednotlivých zemí a kultur. 

"Vzbudil jsem se ráno v hotelu a nevěděl jsem, kde právě jsem. Výzdoba hotelových pokojů byla téměř stejná. Jen na první pohled. Pod tím povrchem existovaly jiné vrstvy: odlišné kulturní tradice, jiná historie, tradice, svébytný jazyk a zvyky. Prostě - jiný život v různých zemí a oblastech světa," popsal Havel poznatky ze zahraničních cest.

Na cestě českého exprezidenta doprovází manželka Dagmar.

Nemocný Havel:

1990

  • 14. března: operace břišní kýly, po 3 týdnech byl propuštěn do domácího ošetření

1994

  • únor: při státní návštěvě v Thajsku si zlomil žebro

1996

  • listopad: se zánětem plic hospitalizován na chirurgii Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Tým prof. Pavla Pafka mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce.

1998

  • 14. dubna: od 9. dubna pobýval v rakouských Alpách na ozdravném pobytu. V innsbrucké Univerzitní nemocnici se podrobil operaci proděravěného tlustého střeva. 
  • 26. července: v Praze podstoupil 2. fázi operace tlustého střeva. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. 4. srpna ho postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života. 

2000

  • 5. června: odstranění břišní kýly

2001

  • 12. února: hospitalizace se zánětem průdušek v Praze poté, co musel přerušit návštěvu Kuvajtu
  • 24. září: kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie

2002

  • 17. července: kvůli zánětu průdušek ukončil návštěvu Francie a byl hospitalizován

2004

  • 7. ledna: po třech dnech kvůli dýchacím potížím přerušil návštěvu Indie
  • 25. března: opět onemocněl, trápily ho znovu dýchací potíže
  • 22. listopadu: na návštěvě na Tchaj-wanu uklouzl a zranil si nohu

Zdroj ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám