Hlavní obsah

Hasiči zastavili šíření požáru v Tatrách

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští hasiči zastavili v neděli ráno šíření rozsáhlého požáru ve Vysokých Tatrách, který se rozhořel v sobotu a zasáhl 200 hektarů polomů. Výše škod není známa. Oheň už neohrožuje domy a nikoho nebylo ani nutné evakuovat. Požár se podařilo lokalizovat. Problémy přetrvávají v oblasti Sliezskeho domu, kde se oheň šíří do pásma kosodřeviny.

Článek

"Všechno bude záviset na vývoji počasí. Proti ohni bojuje nepřetržitě osmdesát profesionálních hasičů, dobrovolníci, lesníci, ale také policisté. Vypadá to tak, že dnes by nám mohl pomoci i déšť," řekl operační důstojník hasičského záchranného sboru z Popradu Jozef Michalík. 

Větší hrozbu než oheň  v současnosti podle hasičů představuje hustý dým ze spáleniště. Právě proto byli upozorněni majitelé hotelů, ubytoven, domů a chat, aby byli v případě potřeby připraveni opustit své příbytky. Zatím však úřady k evakuaci nemusely přistoupit.  Podle něj byli nasazeni hasiči z Popradu a okolních okresů.

Ministr zemědělství Zsolt Simon ráno po zasedání krizového štábu zákazal pohyb v kalamitou postiženém území. Zakázán je i pohyb po žluté, modré a zelené turistické stezce od Tatranské Polianky až po Tatranskou Lomnici.

Mluvčí Air Transport Europe Pavol Svetoň uvedl, že jen vrtulních jejich společnosti uskutečnil 100 letů a svrhl tři sta tun vody.

Požár se nedařilo uhasit

Oheň se rozhořel na kalamitou postiženém území poblíž Tatranské Polianky na ploše asi pěti hektarů, záhy se ale rozšířil. Pro Právo uvedl v sobotu mluvčí Air Transport Europe Pavol Svetoň: "Požár je v současnosti čtyři kilometry dlouhý a 800 metrů široký. Fouká silný vítr a oheň velmi rychle postupuje k Novému Smokovci. Zatím hoří jen kalamitní dřevo, ale jihozápadní vítr rozšiřuje oheň směrem na severní stranu pod Slavkovský štít do neporušených lesů. Plameny místy dosahují až pěti metrů."

Primátor města Vysoké Tatry Ján Mokoš nevyloučil, že v případě dalšího rozšíření požáru, bude část obyvatelů evakuována. "Doufám, že k tomu nedojde, ale lidi jsme už upozornili," uvedl Mokoš pro zpravodajskou televizi TA3.

Hasičům ztěžují práci stromy spadlé v důsledku loňské vichřice a silný vítr. Polom je vysoký místy až pět metrů. Stromy jsou popadané na sebe a oheň hoří pod nimi. "Hrozí, že se požár dostane k lidským obydlím," řekl ČTK operační důstojník Hasičského a záchranného sboru v Popradu Martin Vitko.

Piloti hasili i v noci

Na popradském letišti se proto večer uskutečnila porada pilotů vrtulníků a letadel, kde se dohodla vzájemná komunikace a rozdělila oblast zásahu. Letadla hasila jižní část požářiště a vrtulníky severní, protože nemohou kvůli turbulenci hasit místo, kam oheň postupuje. Piloti souhlasili, že budou hasit do pozdního večera a případně i v noci.

Jde už o druhý požár v tomto týdnu na území zasaženém listopadovou vichřicí. Ve čtvrtek hořelo území o rozloze přibližně pěti hektarů poblíž obce Gerlachov. Hasičům se požár podařilo zlikvidovat za pomoci vojenského vrtulníku za pět hodin. Škody dosáhly podle odhadů vlastníků lesů asi 100.000 slovenských korun. Od 19. listopadu loňského roku, kdy vysoké Tatry postihla ničivá větrná smršť, zaznamenali hasiči v postižené oblasti celkem 12 požárů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám