Hlavní obsah

Hamás: zlikvidujeme izraelského premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinské radikální Hnutí islámského odporu (Hamás) se bude snažit zabít izraelského premiéra Ariela Šarona. Prohlásil to ve středu politický šéf organizace Chálid Mišal.

Foto: Ing. Slávka Dokulilová
Článek

"Šaron se stal terčem palestinského odboje a Kásamu (ozbrojené křídlo Hamásu). Jelikož se nepřítel dotkl našeho velkého symbolu, jakým byl šajch Jasín, máme právo zaútočit na vysoce postavené sionisty," řekl Mišal v rozhovoru pro panarabský list Al-Haját.

Na dotaz, zda se to týká také Šarona, odpověděl: "Ano, ale záleží na našem vojenském vedení a na našich možnostech. Doufám, že bude (vojenské křídlo) úspěšné."

Útoky v zahraničí nebudou

Jak Mišal, tak v úterý zvolený nástupce šajcha Jásína Abd al-Azíz Rantísí ale vyloučili útoky v cizích zemích s tím, že jejich cílem jsou výhradně sionisté v historické Palestině - tedy v Izraeli a na okupovaných palestinských územích.

Rantísí označil v rozhovoru pro katarskou televizi al-Džazíra za lež tvrzení amerických činitelů, že Hamás hrozil útoky vůči Spojeným státům.

"Po zabití Jásína pohrozil mluvčí Hamásu odvetou proti Izraeli a americkým zájmům," tvrdilo ve svém prohlášení ministerstvo zahraničí USA, byť o zmíněné hrozbě neinformovala ani mezinárodní média.

"Takové prohlášení ukazuje omezenost americké mentality," reagoval Rantísí. "Nechápou, jak Hamás uvažuje a plánuje. Ujišťuji vás, že nezaútočíme na žádný americký cíl. Naše pole působnosti je uvnitř hranic Palestiny."

Karetní seznam

Izraelská média se shodují, že Rantísí asi vtiskne Hamásu radikálnější linii a dokládají to faktem, že loni jako jediný z předáků hnutí odmítal pozastavení protiizraelských útoků. Jásín naopak klid zbraní podpořil, a jak napsal deník The Jerusalem Post (JP), nebylo to poprvé.

Hamás navíc včera, jak informuje izraelský deník Haarec, vydal karetní seznam mužů určených k likvidaci. Organizace se údajně inspirovala americkým seznamem pro Irák.

Velitel Hamásu v pásmu Gazy Abdal Azíz Rantisí, jehož Izrael otevřeně označuje za dalšího muže k likvidaci, dnes prohlásil, že se nebojí. "Člověk musí zemřít, ať na rakovinu nebo bude zavražděn. Mám-li si vybrat mezi (izraelským vojenským vrtulníkem) Apachem nebo infarktem, dávám přednost Apachi," řekl lékař Rantisí.

Spojené státy kvůli teroristické hrozbě uzavřely zastupitelské úřady ve Spojených arabských emirátech a vyzvaly své občany v zemích Blízkého východu a Africe k ostražitosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám