Hlavní obsah

Haitští rebelové jsou už 60 km od hlavního města

WASHINGTON/PORT-AU-PRINCE

Povstalci z haitské Fronty národního odporu, v jejímž čele stojí Guy Philippe, se v pátek zmocnili stočtyřicetitisícového města Mirebalais, které leží necelých 60 kilometrů na sever od haitské metropole Port-au-Prince. Není známo, zda si útok vyžádal nějaké oběti.

Foto: Milan Haluška

Strážník Ondrej Berki

Článek

Vůdce haitských rebelů Guy Philipe už ve středu pohrozil, že vyšle své síly proti prezidentovi Jeanu-Bertrandovi Aristidemu. "Potáhneme přímo na Národní palác, kde zajmeme a uvězníme Aristida," řekl v rozhovoru pro rádio. Nyní tvrdí, že hlavní město je "téměř obklíčeno". Haitská vláda na oplátku kontrovala, že je to "kec".

O Haiti se jedná v Paříži

V Paříži francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin zahájil v pátek rozhovory o možných řešeních krize v karibské zemi s delegací haitské vlády, kterou vede šéf její diplomacie Joseph Philippe Antonio.

Neúčastní se jich však zástupci opozičních sil, protože nemohli z Haiti odletět. Ministr je však připraven sejít se s opozicí co nejdříve.

Země v karibské oblasti opětovně volají po rychlém zásahu mezinárodních sil. Mají strach z možného útěku Haiťanů. Jeho se bojí i floridský guvernér Jeb Bush. Bratr amerického prezidenta varoval Haiťany před masovým exodem do USA s tím, že budou vráceni do vlasti.

USA obracejí

Spojené státy se připojily k Francii a naléhají na Aristida, aby rezignoval na svůj úřad, jak požadují povstalci i opozice, která se však od ozbrojenců distancuje. Sám Aristide odejít odmítá a chce setrvat ve funkci do konce mandátu v únoru 2006.

Americký ministr zahraničí Colin Powell, který zpočátku odmítal, aby Aristide odstoupil, ve čtvrtek uvedl: "Je to demokraticky zvolený prezident, ale má potíže ve své funkci. Doufám, že zváží zájmy Haiťanů." Uvedl taktéž, že Aristide během let udělal chyby.

Otevřenější byl nejmenovaný představitel americké administrativy: "Sledujeme všechny možnosti, i v bezvýchodné situaci musí existovat řešení, které je mírové a konstituující. Může to být i odchod Aristideho." Připustil, že k tomuto pohledu ho vede i neústupnost rebelů.

Mluvčí opozice Charles Baker uvedl, že zločinecké zvyky a korupce Aristideho režimu potvrzují, že musí odejít. Baker také tvrdí, že příznivci prezidenta napadají lidi v ulicích hlavního města. Opozici vedou příslušníci armády, kterou Aristide před deseti lety rozpustil. 

Americký prezident je pod tlakem vlivných černých aktivistů a právníků, kteří požadují aby rychle rozhodl, jak bude řešit krizi. Podle nich by 300 až 400 vojáků mohlo nastolit v zemi mír a zajistit distribuci humanitární pomoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Povstalci obsadili polovinu Haiti

Pouhé dvě stovky haitských rebelů dokázaly v neděli večer obsadit druhé největší haitské město Cap Haitien. Nyní se chystají zaútočit přímo na metropoli....

USA uvažují kvůli Haiti o rezoluci OSN

Situace na Haiti spěje k občanské válce. Spojené státy proto zvažují, že požádají Radu bezpečnosti OSN o rezoluci, která by umožnila vyslat na Haiti...

Výběr článků

Načítám