Hlavní obsah

Hackeři napadají dánské webové stránky jako trest za karikatury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KODAŇ

Téměř 1000 dánských webových stránek napadli hackeři protestující proti zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském tisku. Po útoku se na stránce většinou objeví vzkaz oslavující islám nebo odsuzující karikatury Mohameda.

Článek

Organizace Zone-H, která hackerské akce sleduje, uvedla, že stránky napadají jednotlivci i organizované skupiny. Některé vzkazy jsou umírněné, řada z nich ale vyzývá k násilným akcím.

"Nikdy jsme neviděli v tak krátké době tolik přemazávání, která jsou politicky cílená," uvedl zakladatel a administrátor Zone-H Roberto Preatoni. "Výjimečná je u této dánské kauzy zejména rychlost, jakou se komunita sjednotila," dodal.

Preatoni uvedl, že sledování hackerských chatových kanálů ukazuje, že hackeři a skupiny různých muslimských národností se spojují dohromady kvůli efektivnějšímu protestu. Za útoky podle něj stojí skupiny z Turecka, Saúdské Arábie, Ománu a Indonésie. Některé byly známé už dříve, jiné jsou úplně nové.

Kromě více než 900 dánských webů se malůvky či vzkazy dostaly i na dalších 1600 západních internetových stránek.

Vzhledem k tomu, že u článku se objevilo množství příspěvků urážejících muslimy a jejich náboženství, byla diskuze zrušena. Slušným a tolerantním čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám