Hlavní obsah

Gynekolog v USA dostal 20 let za znásilňování pacientek

SEATTLE

Soud v Seattlu odsoudil v pondělí na dvacet let do vězení gynekologa Charlese Momaha za to, že osahával a znásilňoval pacientky, které přišly na jeho kliniku. Porota ho uznala vinným ve dvou případech znásilnění a ve dvou případech nemravného chování vůči pacientkám.

Článek

Žalobce uvedl, že Momah, jenž je nigerijského původu a vystudoval v Nigérii a v Kanadě, prováděl gynekologická vyšetření bez toho, aby si navlékl rukavice, zbytečně pacientky podroboval ultrazvukovému vyšetření vagíny, dotýkal se jich s cílem je sexuálně vzrušit a nevhodně s nimi flirtoval.

Podle žaloby navíc předepisoval pacientkám bezdůvodně návykové léky proti bolesti, nutil je, aby se podrobovaly zbytečným operacím a prováděné procedury účtoval pojišťovnám dvakrát.

Právník Harish Bharti, který zastupoval ženy v občanskoprávních sporech proti Momahovi a jeho dvojčeti, jež se vydávalo za bratra gynekologa, před soudem řekl o klientkách, které zastupuje: "Budou poprvé po mnoha letech moci spát s oběma očima zavřenýma. Moje klientky žily roky pod vládou teroru."

V roce 2000 se jedna žena obrátila na šerifa, že ji Momah provedl operaci, která byla zbytečná, znásilnil jí, učinil jí závislou na lécích proti bolesti a řekl jí, že jí nikdo nebude věřit, že byla znásilněná, protože je drogově závislá. Bylo zahájeno vyšetřování, ale prokurátor tehdy rozhodl, že není dost důkazů, aby mohla být vznesena obžaloba.

Momah vykonával praxi až do 11. září 2003 poté, co ho jiná pacientka obvinila ze znásilnění. V červenci 2004 gynekologa žalovalo 44 žen. Tři kliniky, kde působil, jsou už zavřeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám