Hlavní obsah

Guvernér Arnold: Jsme připraveni podniknout akci

Novinky, Jiří Roškot, Los Angeles Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Sebejistě už jako příští guvernér Kalifornie vystoupil ve středu čelný republikánský kandidát Arnold Schwarzenegger před voliči v Sacramentu. Šest dní před zvláštními volbami 7. října, jež rozhodnou o odvolání a nahrazení demokratického guvernéra Graye Davise, předložil desetibodový program prvních 100 dní své vlády.

Foto: Locomotion

Generální ředitel Pavel Vajčner se Zdeňkem Palátem, který přebíral ocenění pro Znovín na pódiu v pražské Lucerně.

Článek

"Nejsem tu dnes, abych mluvit o kampani, ale o vládnutí," prohlásil hrdina akčních filmů. "Jsme připraveni převzít vládu, podniknout akci a vrátit Kalifornii lidem," tvrdil Arnold v 12minutovém vystoupení.

Experti jsou podle listu The Los Angeles Times (LAT) k jeho vizi skeptičtí. Úsporná opatření ke snížení deficitu státní pokladny 38 miliard dolarů (přes bilión korun), podle nich stěží projdou demokraty ovládaným zákonodárným sborem, ačkoli právě špatné hospodaření je jedním z hlavních důvodů, jež vede ke zvláštním volbám.

Obtěžoval Arnold ženy?

Schwarzenegger se chová sebejistě, byť se v listu The Los Angeles Times objevila další obvinění ze sexuálního obtěžování. Noviny se odvolaly na svědectví šesti žen. Jen dvě však svolily se zveřejněním svého jména. Britská televizní novinářka Anna Richardsonová řekla, že jí Schwarzenegger v roce 2000 osahával prsa, když s ním dělala rozhovor k uvedení jeho filmu Šestý den. Akční hrdina údajně také obtěžoval dvě členky štábu při natáčení filmu Terminátor 2: Soudný den.

Údajné Schwarzeneggerovy eskapády z minulosti jsou předmětem pozornosti tisku od chvíle, kdy se vynořilo interview z roku 1977 pro pánský časopis Oui. V něm řekl, že se zúčastnil skupinového sexu v tělocvičně, ale později tvrdil, že si na takový incident nepamatuje.

Schwarzeneggerův mluvčí Sean Walsh v souvislosti s novými obviněními uvedl, že herec se k ženám nechoval nevhodně a že taková tvrzení jsou součástí rostoucích politických útoků před blížícími se volbami.

Arnold vede v průzkumech

Schwarzenegger, jenž je v politice osm týdnů, už sestavuje svoji budoucí administrativu. Na ekonomickém úseku v ní má být i jeho nedávný republikánský konkurent, podnikatel Bill Simon, který z kampaně odstoupil.

Jeho sebevědomí asi inspirovaly překvapivě vysoké preference zveřejněné po víkendu některými médii, podle nichž by dostal dvě pětiny hlasů. Poslední anketa The Los Angeles Times mu přisuzuje sympatie 40 procent kalifornských voličů, zatímco demokratovi Cruzovi Bustamanteovi 32 procent. Podle průzkumu televize CNN by dokonce demokratický viceguvernér Bustamante získal jen čtvrtinu hlasů.

"To je vtip," reagoval na zveřejnění mimořádně vysokých preferencí pro Schwarzeneggera Peter Ragone z volebního týmu Bustamanteho, který byl ještě před týdnem ve vedení. Podle Ragona to neodpovídá vnitřním průzkumům demokratů ani republikánů, podle nichž Schwarzenegger vede jen o pár bodů.

Deník Los Angeles Times, jenž je proti odvolání současného guvernéra, vysvětlil rozdíly v anketách načasováním průzkumů, formulací otázek a okruhem oslovených nerozhodnutých voličů.

Jak proběhnou volby

Zvláštní volby o odvolání a nahrazení guvernéra si Kaliforňané podle své ústavy vynutili 23. července, kdy státní tajemník Kevin Shelley registroval petici s 1,6 miliónu podpisy za odvolání současného guvernéra Davise.

V první části hlasovacího lístku se volič vysloví zda Davise odvolat či ne, v druhé části pak označí jméno kandidáta, jenž by ho měl nahradit. O odvolání rozhodne prostá většina odevzdaných platných lístků. V případě, že jich bude odvolán, se novým guvernérem stane kandidát s největším počtem získaných hlasů, i kdyby byl nižší než počet hlasů proti odvolání Davise.

Ten podle zákona sám nesmí kandidovat, ale může vést kampaň za to, aby voliči 7. října odmítli jeho odvolání. Ve funkci zůstane minimálně do 15. listopadu, do kdy státní tajemník musí potvrdit volební výsledky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám