Hlavní obsah

Guaidóova hvězda padá, Washington hledá jinou cestu

Právo, ČTK, BBC, doh, brw

Poklesu popularity vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa, kterému se podpora po podzimním korupčním skandálu v jeho straně Vůle lidu propadla o 20 procent, si zřejmě všimli i ve Washingtonu.

Foto: Manaure Quintero, Reuters

Opoziční vůdce Juan Guaidó při příchodu na mimořádné zasedání parlamentu v Caracasu (17. 12. 2019).

Článek

Ačkoli USA byly mezi prvními, kdo Guaidóa uznal za prozatímního venezuelského prezidenta, cesta Erika Prince, zakladatele soukromé vojenské společnosti Blackwater (nyní Academi) do Caracasu vyvolává spekulace o obratu v americké politice.

Prince se tam minulý měsíc s vědomím americké administrativy setkal s venezuelskou viceprezidentkou Delcy Rodríguezovou, tvrdí agentury Reuters a Bloomberg.

Venezuelská opozice ztrácí podporu, oslabuje ji korupční skandál

Amerika

Rodríguezové, jež dohlíží na tamní tajnou službu a je pod americkými sankcemi, podle zdrojů Bloombergu nabídl Prince své lidi k výcviku venezuelské policie a k zajištění ochrany soudců a politiků. Bílý dům ani Prince to nechtěli komentovat. Ještě v květnu přitom agentura Reuters informovala, že Princ ve Washingtonu silně lobbuje za svržení venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, k čemuž měl nabízet až pět tisíc žoldnéřů.

Zatykače na poslance

Reputace Princovy firmy značně utrpěla, když několik jejích žoldáků při nasazení v Iráku bezdůvodně vraždilo civilisty. S nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu ale jeho vliv posílil – jeho sestrou je nynější americká ministryně školství Betsy DeVosová a sám Prince patřil ke sponzorům Trumpovy kampaně.

Maduro mezitím o víkendu nechal vydat zatykače na „skupinu lidí, která plánovala teroristickou akci a krvavé spiknutí“ proti jeho vládě. Za vůdce podle listu El Nacional označil Guaidóa a dalšího opozičního lídra Leopolda Lópeze, později přidal amerického diplomata Jamese Storyho, který působil na americké ambasádě v Caracasu, ale teď je v Bogotě.

Příkaz k zadržení se nicméně týká jen čtyř opozičních poslanců. Na Guaidóa ani Lópeze, který se skrývá v rezidenci španělského velvyslance, zatím nedošlo. Lópezovi, z nějž se podle analytiků stává vedoucí postava opozice, se ale dostalo od Madura alespoň květnatého obvinění.

Maduro obvinil opozici z krvavého spiknutí a vydal zatykače

Amerika

„Leopoldo López je fašistické monstrum a psychopat, který byl v předchozích 20 letech za všemi pučistickými a násilnými činy. Má násilí v krvi, je duševně posedlý násilím a navíc je zloděj,“ prohlásil.

Protesty slábnou

Opoziční protesty ve Venezuele v posledních měsících ztrácí dech. Madura se totiž podle analytiků už příliš dlouho nedaří sesadit a lidé v zemi zmítané těžkou hospodářskou krizí musí věnovat veškeré síly shánění základních prostředků k životu.

Navíc má Maduro stále na své straně kromě Ruska, Číny a Turecka také velení armády. Nepočetná skupina vojáků, kteří v minulosti podpořili Guaidóa, buď musela prchnout ze země, nebo je ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám