Hlavní obsah

Gruzie: soud anuloval část výsledku voleb

Právo, DPA, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Opoziční strany zaznamenaly první malé vítězství nad vládnoucím blokem Nová Gruzie prezidenta Eduarda Ševardnadzeho, který se prohlásil za vítěze parlamentních voleb z 2. listopadu.

Článek

Oblastní soud v Tbilisi vyhověl ve čtvrtek večer žádosti opozičních stran a anuloval výsledky voleb ve všech okrscích za hranicemi Gruzie. Uznal tak argumentaci opozičního Národního hnutí, že 80 tisíc odevzdaných hlasovacích lístků převyšuje počet lidí, kteří by se k volbám v zahraničí vůbec mohli dostavit.

Opakování zneplatněných voleb by se podle zákona mělo uskutečnit do dvou měsíců.

Demonstrace sílí

V pátek se v centru Tbilisi sešlo na podporu požadavku odstoupení Ševardnadzeho více jak 10 tisíc lidí. "Když Ševardnadze nemluví s lidem, nemá právo být prezidentem," prohlásil ke shromážděnému davu před budovou parlamentu šéf Národního hnutí Michail Saakašvili.

Ševarnadze však výzvy k demisi odmítl a apeloval na soudnost občanů. "Odstoupit by bylo nezodpovědné," dodal Ševardnadze.

Jeden z lídrů bloku Nová Gruzie Važa Lordkipanidze opozici dnes nabídl sestavení široké koaliční vlády. "Již teď je jisté, že se do parlamentu dostane na 15 stran, z nichž 10 je opozičních," podotkl Lordkipanidze.

Vyjádření OBSE

Nesrovnalosti a možná falšování výsledků parlamentních voleb znepokojily i Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). "V Gruzii chybí politická vůle a správní aparát k provedení svobodných, rovných a transparentních voleb," prohlásil odstupující předseda OBSE Jaap de Hoop Scheffer.

Reklama

Související témata:

Související články

Průběh voleb v Gruzii je neregulérní

Incidenty a zmatky provází parlamentní volby a souběžné referendum o zmenšení počtu poslanců v Gruzii.Představitelé několika opozičních stran již upozornili,...

Gruzínská opozice žádá demisi prezidenta

Vůdci opozičních stran v Gruzii požadují demisi prezidenta Eduarda Ševardnadzeho a uznání vítězství opozice v nedělních parlamentních volbách. Na podporu...

Gruzínská opozice dala prezidentovi ultimátum

Gruzínská opozice dala do dnešního poledne našeho času ultimátum prezidentovi Eduardu Ševardnadzemu a ústřední volební komisi, aby uznali vítězství opozičních...

Výběr článků

Načítám