Hlavní obsah

Gašparovič složil slib a stal se prezidentem Slovenska

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bývalý předseda parlamentu Ivan Gašparovič (63) složil v úterý do rukou předsedy Ústavního soudu Jána Mazáka prezidentský slib na slavnostním zasedání parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě. Stal se tak novým prezidentem Slovenské republiky. Ve funkci vystřídal Rudolfa Schustera (70).

Foto: Dana Ehlová

Varhany z roku 1904 mají po generální opravě téměř nevyčíslitelnou hodnotu.

Článek

Uvedení do funkce pokračovalo slavnostní ekumenickou bohoslužbou Te Deum. Odpoledne nový prezident promluví k občanům z balkónu Prezidentského paláce a uspořádá první tiskovou konferenci.

"Jsem pro tržně organizovanou ekonomiku, ne však pro tržně organizovanou společnost," řekl Gašparovič v úvodním projevu v budově filharmonie. Důraz kladl na sociální problémy a výzvy země v zahraniční politice. Vyjádřil také přání "dobrých, pracovních a lidských" vztahů s parlamentem a vládou.

Gašparovič zopakoval svoje předvolební heslo "myslím národně, cítím sociálně". Zdůraznil, že v prezidentských volbách zvítězil jako občanský kandidát a hodlá být nadstranickou hlavou státu.

Předseda parlamentu Pavol Hrušovský ve svém projevu poděkoval Schusterovi za zásluhy o integraci Slovenska do Evropské unie a do NATO. Premiér Mikuláš Dzurinda po inauguraci prohlásil, že věří v dobré vztahy s novým prezidentem: "Ze strany vlády tato snaha určitě bude."

Gašparovič pozdravil rodáky

Před budovou filharmonie Gašparoviče čekalo několik desítek lidí, mezi nimi také rodáci ze středoslovenského Poltáru v lidových krojích. Lidové písně mu zazpívala folklorní skupina Krupianka z Horné Krupé u Trnavy. Nový prezident se s nimi pozdravil. Přijímal také gratulace od občanů.

Gašparovič je známý sportovní fanoušek, a tak se zastavil u kluka ve fotbalovém dresu a zeptal se ho, zda sleduje utkání mistrovství Evropy. "Škoda, že já už teď budu mít méně času," reagoval na jeho kladnou odpověď nový prezident. "Věřím, že bude dobrým prezidentem. Jen ať nezapomíná na obyčejné lidi," řekl Právu Michal Kašák poté, co popřál novému prezidentovi hodně zdraví.

Gašparovič překvapivě zvítězil v dubnových přímých volbách hlavy státu. Nejprve v prvním kole předstihl favorizovaného ministra zahraničí Eduarda Kukana a ve druhém kole porazil svého někdejšího stranického šéfa, expremiéra Vladimíra Mečiara.

Reklama

Výběr článků

Načítám