Hlavní obsah

Gašparovič chce podepisovat mezinárodní smlouvy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Příští slovenský prezident Ivan Gašparovič si na rozdíl od svých předchůdců ponechá právo podepisovat mezinárodní smlouvy. Uvedl to ve čtvrtek v Bratislavě na své první oficiální tiskové konferenci po sobotním zvolení do funkce hlavy státu. Jeho předchůdci Michal Kováč a Rudolf Schuster postoupili tuto kompetenci na vládu.

Foto: Michal Cihlář

Zvířata patří mezi jedny z hlavních motivů ve tvorbě Veroniky Richterové.

Článek

"Pokud však zjistím, že vláda a parlament se na mezinárodních smlouvách domluví, tuto pravomoc jim rád přenechám," dodal Gašparovič.

Se současnými kompetencemi hlavy státu je údajně jinak spokojen a považuje je za dostatečné. "Záleží na mně, jak je využiji ve vztahu k vládě a k parlamentu," konstatoval.

Gašparovič zatím nepovažuje za aktuální konání předčasných parlamentních voleb. "Nedávné referendum o této otázce bylo neúspěšné. Chtěl bych však, aby koalice a opozice jasně řekly, zda tato vláda má většinovou podporu v parlamentě," dodal.

V EU za národní zájmy

Gašparovič odmítl hodnocení médií, že je euroskeptikem. "Nepovažuji se však ani za euronadšence," konstatoval. Pokud by prý došlo k vypsání referenda o euroústavě, podřídí se vůli občanů.

"Referendum by asi nesplnilo svůj účel, protože tento dokument je komplikovaný a dělá problémy i tomu, kdo ho čte a možná i těm, který ho sestavovali," dodal.

V Evropské unii by Slovensko mělo podle Gašparoviče prosazovat především své "národně - státní" zájmy. "Jde mi hlavně o národní integraci v rámci velké globalizace Evropy. Již jsem to mnohokrát řekl: nedělejme strašáka z EU, ale ani se nespokojme s tím, že budeme členem EU," dodal.

Za užitečné považuje také pokračování spolupráce v rámci tzv. Visegrádské čtyřky. "Je to organizace, která má své opodstatnění, a to i do budoucnosti. Myslím, že by se V4 mohla i rozšířit," řekl příští prezident s poukazem na možnou účast Rakouska a Ukrajiny v tomto seskupení.     

Nová hlava státu chce v sociální oblasti dosáhnout "změkčení" těžkých dopadů reforem na občany. "Vidím prostor na působení na vládu, aby odstranila negativní dopady sociálních reforem, které způsobují neklid mezi občany. Jsem ale ochoten občanům vysvětlovat, že některé věci jsou opravdu potřebné a vláda za ně nemůže," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Gašparovič plánuje cestu do České republiky

Novým slovenským prezidentem byl v sobotním druhém kole přímé volby zvolen Ivan Gašparovič. Potvrdila to Ústřední volební komise. Už předběžné výsledky...

Výběr článků

Načítám