Hlavní obsah

Gang pašoval migranty na Západ přes Slovensko a Česko

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Společný tým slovenské a maďarské policie odhalil 19člennou skupinu převáděčů, kteří v letech 2014 a 2015 přepravili z Řecka přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Rakousko nebo Slovensko a Česko 95 migrantů do západní Evropy. Ve čtvrtek o tom informovali zástupci bezpečnostních složek obou zemí.

Převaděčská skupina dostávala migranty do Německa přes Slovensko a ČeskoVideo: TV Markíza

 
Článek

Ředitel jednotky proti nelegální migraci maďarské policie Zoltán Boross uvedl, že gang převaděčů tvořilo 16 Slováků a tři Afghánci. Hlavním organizátorem byl Afghánec Azimi S. s trvalým pobytem v Maďarsku, kterému pomáhali dva Slováci Jozef S. a Ivan K.

Ti naverbovali 14 lidí, kteří působili jako řidiči pro převozy migrantů. Další dva Afghánci podle vyšetřovatelů zajišťovali ubytování migrantů původem z Afghánistánu, Sýrie či Iráku.

„Slováci zajišťovali logistiku a poskytovali řidiče. Jádro páchání této trestní činnosti se odehrávalo na maďarsko-rakouské hranici. Řešili jsme situaci, kdy slovenští převaděči páchali trestnou činnost na území cizího státu,“ uvedl ředitel slovenské policejní jednotky zaměřené na boj s nelegální migrací Adrián Begáň.

Podle policie gang od každého uprchlíka inkasoval za převoz 400 až 600 eur (10 800 až 16 200 Kč). Gang celkem zinkasoval od migrantů 57 tisíc eur (přes 1,5 miliónu Kč). Řidiči dostávali jako odměnu 50 až 200 eur (od 1350 do 5400 Kč) za osobu.

Obviněným Slovákům Jozefu S. a Ivanu K., kteří se řadí k níže postaveným členům gangu, hrozí v případě prokázání viny osm let vězení. Přísnější tresty by mohli dostat obvinění členové skupiny v Maďarsku. Jim hrozí až 16 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám