Hlavní obsah

Francouzští studenti nepřestávají zaplňovat ulice

– PAŘÍŽ

Do ulic francouzských měst ve čtvrtek znovu vyšly tisíce studentů, aby protestovaly proti údajně asociálnímu vládnímu plánu boje s nezaměstnaností mladých lidí. Protestní demonstrace se zatím bez incidentů uskutečnily například v Marseille, Le Havru, Limoges nebo Ajacciu. Největší byla svolána na odpoledne do Paříže.

Článek

Vláda se ve středu večer znovu sešla k projednání situace a vyslovila ochotu k dialogu s cílem plán případně upravit, ale ustoupit od něho nehodlá.

Podle ministerstva školství je zcela blokováno 21 z 84 univerzit a dalších 37 pracuje jen obtížně. Univerzita v Toulouse byla ve čtvrtek uzavřena po srážkách mezi radikálními studenty, kteří blokovali její provoz, a těmi, kteří chtěli obnovení přednášek.

Zátarasy při vstupu, studentské stávky a shromáždění proti nově zaváděné "smlouvě prvního zaměstnání", známé ve Francii pod zkratkou CPE, jsou i na mnoha středních školách. Jen v Paříži zasáhly protesty 30 a v celé pařížské oblasti 80 lyceí.

Snaha pomoct se obrátila proti vládě

V Rennes pronikla asi stovka studentů na radnici a vyvěsila na její fasádu transparent proti CPE.

CPE je určena pro mladé lidi do 26 let, mezi nimiž dosahuje nezaměstnanost skoro 23 procent. Je to smlouva na dobu neurčitou, ale s dlouhou, dvouletou zkušební lhůtou, během níž může zaměstnavatel nového zaměstnance bez zdůvodnění propustit. Vláda doufá, že to zbaví zaměstnavatele obav z přijímání nových lidí, odpůrci poukazují na sociální nejistotu, kterou s sebou projekt nese.

Ministr zmocněnec pro pracovní vztahy a zaměstnanost Gérard Larcher ve čtvrtek řekl, že je připraven jednat se sociálními partnery o případných úpravách této nové normy, zvlášť pokud jde o zkušební dobu. Odbory ale jako podmínku jednání kladou zrušení zákona, který CPE zavádí. Totéž žádají opoziční politické strany i protestující studenti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám