Hlavní obsah

Francouzského prezidenta v Mali vítali jako hrdinu

Novinky, Klára Fischleinová
Timbukt
Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande přiletěl v sobotu do Mali, kde ho místní obyvatelé vítali jako hrdinu. Děkují mu za vyslání francouzských vojáků, kteří společně s malijskými před třemi týdny zahájili ofenzivu proti islámským radikálům na severu země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mali oslavuje návštěvu francouzského prezidentaVideo: Reuters

 
Článek

Zhruba 800 francouzských vojáků a stovky parašutistů se před necelým týdnem podílelo na osvobození Timbuktu od islámských radikálů. Ti obsadili sever země už v loňském roce. Teď se pravděpodobně stáhli do hůře dostupných oblastí hor a pouští.

Kromě veřejného nadšení z návštěvy francouzského prezidenta panují v Mali obavy z toho, že radikálové zaútočí znovu, jakmile Francouzi opustí Mali. Právě ke spekulacím o jejich stažení se chce Hollande během své návštěvy oficiálně vyjádřit.

Sobota patří ve francouzskými vlajkami vyzdobeném Mali oslavám Hollandova příjezdu. Ten svoji návštěvu zahájil ve velké mešitě v Timbuktu

Příjezd francouzského prezidenta si nemohou vynachválit především místní obchodníci. Na odbyt jdou hlavně francouzské vlaječky a trička, na nichž je fotografie Hollanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám