Hlavní obsah

Francie zveřejnila zakázané letecké společnosti

PAŘÍŽ

Francie v pondělí zveřejnila seznam leteckých společností, jejichž letadla nesmějí vstupovat do francouzského vzdušného prostoru. Je na něm zatím pět společností, většinou z rozvojového světa.

Článek

Na "černé listině" figurují severokorejská Air Koryo, liberijská International Air Service, mosambická LAM (Linhas Aéreas de Moçambique), thajská Phuket Airlines a také americká Air Saint Thomas.

Pro první z nich platí zákaz vstupu do francouzského vzdušného prostoru už od roku 2001, pro Phuket Airlines od letošního června, pro ostatní od loňska.

Seznam povolených

Francie zveřejnila i seznam tzv. povolených společností. Nechybějí ani tři české - ČSA, Fischer Air a Travel Service - a tři slovenské - Air Slovakia, Sky Europe a Slovak Airlines. Zveřejněn byl rovněž seznam zahraničních společností, které si francouzští dopravci mohou pronajímat. Na něm jsou opět i zmíněné tři české a ze slovenských Sky Europe.

Seznamy jsou přístupné na internetové adrese francouzského generálního ředitelství civilního letectví a mohou veřejnosti sloužit vodítko při volbě letecké společnosti. Pokynem k urychlení procesu se stala nehoda ze 16. srpna, kdy ve Venezuele zemřelo 152 Francouzů.

Přípravy EU

Francie je po Velké Británii a Švýcarsku třetí evropská země, která seznam zakázaných leteckých společností zveřejnila. Záhy by měla následovat i Belgie.

Evropská unie nyní připravuje zveřejnění seznamu společností zakázaných v jednotlivých členských státech. [celá zpráva]

Zakázané společnosti

  • Air Koryo, Severní Korea
  • Air Saint-Thomas, americká US Virgin Islands
  • International Air Service, Libérie 
  • Air Mozambique (LAM), včetně Transairways
  • Phuket Airlines, Thajsko

Zdroj BBC 

Úvahy se objevily již počátkem letošního roku. Vše by mohlo být hotovo do prosince. Vyskytly se také návrhy, že by se měl spíše než seznam zakázaných společností sestavit seznam těch doporučených. Tuto myšlenku razí Itálie.  

Reklama

Související články

EK: do letadla v Evropě jen bez vrhací koule

Nemám v zavazadlech meč, vrhací kouli? Tak bude brzy asi uvažovat nejeden cestující na letištích v Evropě. Evropská komise (EK) totiž v pátek schválila seznam...

Pád letadla ve Venezuele nepřežilo 160 lidí

Kolumbijské dopravní letadlo se 152 cestujícími a osmi členy posádky se v úterý zřítilo v západní části Venezuely. Stroj typu MD-80 společnosti West Caribbean...

Výběr článků

Načítám