Hlavní obsah

Francie zostřuje boj s terorismem, vězněné islamisty čeká speciální oddělení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský premiér Manuel Valls v úterý v parlamentu ohlásil nová opatření v boji proti terorismu. Na vězněné islamisty čeká větší izolace, posíleny mají být vnitřní tajné služby a protiteroristická jurisdikce. V evropském prostoru by také měla začít výměna údajů o lidech cestujících letadlem. Poslanci v úterý rovněž schválili pokračování bojových operací proti Islámskému státu na území Iráku.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

"Na mimořádnou situaci se musí odpovědět mimořádnými opatřeními. Ale říkám se stejnou razancí: mimořádná opatření nebudou nikdy v rozporu s principem právního státu a jeho hodnot," řekl Valls.

Premiér předtím prohlásil, že ohlášená opatření proti vězněným radikálům by měla být zavedena do konce roku. Ve věznicích mají vzniknout "speciální oddělení" určená k izolaci radikalizovaných živlů. Nejen francouzské věznice jsou označovány za "inkubátory masivní radikalizace".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská policie zveřejnila záběry z pátečního zásahu proti teroristůmVideo: Reuters

Premiér prohlásil, že je nutné si vzít ponaučení z útoků a pravidelně posilovat jak služby pověřené vnitrostátní zpravodajskou prací, tak protiteroristickou jurisdikci.

Varoval před přetížením vnitřních tajných služeb, pokud nebudou posíleny personálně a materiálně. Upozornil, že ve Francii je nyní na 1250 osob napojených na syrské a irácké islámské radikály. Ve zpravodajských službách je podle něj zapotřebí dalších počítačových techniků, analytiků, výzkumníků a také tlumočníků a překladatelů.

Evidence pasažérů i s údaji o platební kartě

Výměna informací o leteckých přesunech osob podezřelých z kriminální aktivity by měla být zavedena francouzskými úřady v září. Opatření je součástí vznikající evidence osobních údajů všech cestujících v letecké dopravě mezi Evropskou unií a zbytkem světa. Evropský parlament ale její schválení odložil kvůli kritice ze strany ochránců soukromí, obávajících se zneužití citlivých osobních dat.

Evidence pasažérů, známá pod zkratkou PNR (Passenger Name Record), obsahuje kromě jména například také adresu nebo údaje o platební kartě.

K databázi by měly přístup policejní orgány v celé osmadvacítce a mohly by ji využívat například v případě podezření z terorismu nebo dalších závažných zločinů.

Valls také pověřil ministra vnitra Bernarda Cazeneuvea, aby mu do osmi dnů předal návrhy ohledně posílení kontroly sociálních sítí na internetu, které "více než kdy jindy slouží k usměrňování, kontaktování a získávání prostředků umožňujících přejít k činu".

Francie ve válce s terorismem

"Ano, Francie je ve válce s terorismem, džihádismem a s radikálním islamismem. Francie není ve válce proti islámu a muslimům," zdůraznil premiér, podle kterého "Francie bude chránit všechny svoje občany s odhodláním a s klidem".

Země prý nikdy ale nepřijme opatření, která by "porušovala právo a francouzské hodnoty". Podle Vallse chtěli teroristé "skolit ducha Francie", ale země má nadále vztyčenou hlavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži začala tryzna za policisty zabité při teroristických útocíchVideo: Reuters

Valls vystoupil v Národním shromáždění, které věnovalo minutu ticha památce 17 obětí teroristických útoků z minulého týdne v Paříži.

Dolní komora následně schválila prodloužení leteckých útoků na pozice IS v Iráku. Poslanci tak musí činit každé čtyři měsíce. V úterý 488 zákonodárců hlasovalo pro, jediný byl proti a 13 se zdrželo hlasování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám