Hlavní obsah

Finsko možná objevilo ptačí chřipku u racka

HELSINKY

Pravděpodobný výskyt ptačí chřipky u mořského racka v městě Oulu oznámilo v pátek finské ministerstvo zemědělství. Doplnilo však, že je spíše nepravděpodobné, že by pták byl postižen přímo virem H5N1, který je přenosný na člověka. Kdyby se ale jeho přítomnost potvrdila, šlo by o první případ na území Evropské unie. Zatím nejblíže byl virus zaznamenán na východě Ruska.

Článek

"Na základě monitorovacího programu ve Finsku jsme předběžně zjistili možný virus ptačí chřipky u racka," uvedlo ministerstvo v prohlášení. "Zkoumání pokračuje, konečné výsledky budou známy během tří týdnů."

Před možným zavlečením nemoci do Evropy a na Blízký východ v pondělí varovaly ruské úřady. EU již na počátku srpna zakázala dovoz kuřat, další drůbeže a souvisejících produktů z Ruska a Kazachstánu. Objem tohoto obchodu byl již předtím velmi nízký.

Pravděpodobnost, že by do EU chorobu zavlekli migrující ptáci, je podle úterního vyjádření unijních expertů nízká.

Ohrožení přichází z Asie

Obavy z globálního rozšíření ptačí chřipky, která od roku 2003 připravila v Asii o život více než 50 lidí, zesílily poté, co začátkem srpna oznámilo Rusko výskyt viru ptačí chřipky H5N1 přenosné na člověka v Čeljabinské oblasti na Urale na pomezí Evropy a Asie.

V Rusku v důsledku nemoci uhynulo 11 000 ptáků a dalších 127 000 jich bylo utraceno, aby se šíření nemoci zabránilo. Chorobou nebyli v Rusku postiženi žádní lidé. Není znám případ, že by se nemoc přenesla z člověka na člověka, panují ale obavy, že by virus mohl zmutovat a způsobit pandemii. Z drůbežího masa se může člověk nakazit prakticky jen, pokud je pozře dostatečně tepelně nezpracované.

Ptačí chřipka je způsobena asi 15 typy chřipkového viru. Vědci dosud zjistili, že vysoce patogenními formami jsou podtypy H5 a H7. Přirozenými nositeli ptačí chřipky jsou stěhovaví ptáci, kteří jsou rovněž vůči ní často imunní. Domácí drůbež naopak tolik odolná není a onemocnění je pro ni zpravidla smrtelné.

Ptačí chřipka byla poprvé identifikována v Itálii před více než sto lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám