Hlavní obsah

Fidesz - Maďarská občanská unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Strana FIDESZ v Maďarsku vznikla ještě před změnou režimu 30. března 1988. Založilo ji 37 mladých intelektuálů a studentů v Budapešti pod názvem Fiatal demokraták szo:vetsége (Svaz mladých demokratů). Zakladatelé chtěli, aby FIDESZ působil jako protiváha Komunistickému svazu mládeže KISZ (obdoba československého SSM).

Původně byla určena horní věková hranice pro vstup do FIDESZ na 35let. Postupně však strana od tohoto omezení upustila a od roku 1993 může být členem kdokoli bez věkového omezení.

Společně s Maďarským demokratickým fórem (MDF) a Svazem svobodných demokratů (SZDSZ) se FIDESZ stal hlavní hybnou silou změny režimu v Maďarsku. Tyto tři strany společně s ochranářskými organizacemi například pořádaly akce proti dostavbě společného československo-maďarského projektu vodního děl na Dunaji Gabčíkovo-Nagymaros. Pod jejich tlakem Maďarsko následně od projektu jednostranně odstoupilo.

Zakladatel FIDESZ Viktor Orbán se nejvíc zviditelnil při symbolickém pohřbu Imre Nagye, který byl maďarským premiérem v období protikomunistického povstání v roce 1956 a po krvavém potlačení povstání sovětskými tanky byl popraven. Orbán v emotivním projevu vyzval ke změně režimu a odchodu sovětské armády z Maďarska.

Protestovali i v Praze

Několik členů FIDESZ se 21. srpna 1988 zúčastnilo protestu v pražských ulicích. Pokusili se ve jménu maďarského lidu omluvit za okupaci Československa v roce 1968, ale byli okamžitě zatčeni a následně vyhoštěni z Československa. V Budapešti je vítali jako hrdiny.

Foto: Profimedia.cz

Šéf FIDESZ Viktor Orbán

Výsledek prvních svobodných voleb v roce 1990 byl nicméně pro FIDESZ zklamáním, když strana získala 8,95 procenta hlasů a skončila v opozici. Po dalším volebním neúspěchu v roce 1994 (FIDESZ získal 7 procent hlasů) se liberální strana začala měnit v národně-konzervativní. Změnila také název na FIDESZ - Magyar polgári párt (FIDESZ - Maďarská občanská strana).

Volby v roce 1998 už FIDESZ vyhrál a vytvořil pravicovou koaliční vládu. Orbánova vláda proklamovala snahu obhajovat zájmy 15 miliónů Maďarů, tedy i Maďarů žijících v sousedních zemích.

Kontroverze po nástupu k moci

Po volbách v roce 2002 se FIDESZ vrátil do opozice. K moci se opětovně dostal až v roce 2010, kdy získal v demokratických zemích nevídanou dvoutřetinovou ústavní většinu.

Kromě FIDESZ zaznamenala úspěch ve volbách i extrémně pravicová strana Jobbik. Získala 47 z celkového počtu 386 křesel ve sněmovně. Předseda Jobbiku Gábor Vona složil poslanecký slib ve vestě, která je součástí stejnokroje soudem zakázané polovojenské Maďarské gardy.

Orbán po volebním vítězství uvedl, že chce změnu ekonomického a politického systému. FIDESZ navrhl zjednodušit a snížit daně, ale zavést například novou bankovní daň. Nové bylo též společné zdanění rodin. Vládní strana rovněž snížila počet ministerstev, v jeden resort se třeba spojila ministerstva hospodářství a rozvoje.

Foto: Profimedia.cz

Vedení FIDESZ po vítězství ve volbách. Nápis nad ním říká: Děkujeme, Maďarsko.

Plánované reformy by ovšem nestačily na snížení obřího veřejného dluhu. Maďarsko proto bylo nuceno znovu se obrátit na Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond s prosbou o novou půjčku po doběhnutí té z roku 2008, kdy Budapešť získala 25 miliard dolarů. Nový ministr financí György Matolcsy navíc žádal, aby deficit pro rok 2011 směl být vyšší než 3,8 procenta, k nimž se Maďarsko zavázalo při jednání o první půjčce.

Ústavní většinu potvrdila strana i ve dvou následujících volebních obdobích. V roce 2014 získal FIDESZ 44,87 procenta hlasů a s počtem 133 křesel obhájil ústavní většinu - jednalo se o první volby po reformě Ústavy, kdy se počet křesel v parlamentu snížil na 199.

V následujících parlamentních volbách v roce 2018 strana všech 133 křesel obhájila a ústavní většinou tak mohla disponovat už potřetí v řade.

Revize Trianonu a dvojí občanství

Stav maďarské státní pokladny nebylo to jediné, co v zahraničí vyvolávalo obavy. Orbán též označil Trianonskou smlovu z roku 1920, která po rozpadu Uherska přidělila značnou část jeho území sousedním státům, za „jednu z největších historických tragédií maďarství“. Proti revizi Trianonu se ohradila i ČR v osobě prezidenta Václava Klause.

Orbán navíc navrhl, aby se 4. červen, kdy byla smlouva podepsána, stal tzv. Dnem národní sounáležitosti.

Po volbách v roce 2010 byla nová maďarská vláda ve sporu s tehdy dosluhujícím kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica. Koncem května totiž maďarský parlament schválil zákon o udělení dvojího občanství pro Maďary žijící v sousedních zemích. Zákon měl vstoupit v platnost 20. srpna, na den sv. Štěpána, který je maďarským státním svátkem, ale uplatňovat se měl od prvního ledna 2011.

Fico projevy nové maďarské vlády označil za návrat hnědého moru do středoevropského prostoru. Slovensko v reakci na zákon přijalo novelu o státním občanství, na jehož základě občan automaticky ztratí slovenské občanství, když dobrovolně požádá a získá občanství jiného státu. Výjimkou bylo nabytí jiného občanství uzavřením sňatku.

Začátkem července maďarský parlament navíc schválil text Prohlášení národní spolupráce, který měl být vyvěšen ve všech státních institucích. Dubnové volby označoval za revoluci, kterou „definitivně skončil starý režim a začal nový, režim národní spolupráce“. Orbán nevyloučil, že by text mohl být základem příští ústavy země.

Prezidentem vlastní kandidát

To už osobnosti veřejného a kulturního života v Maďarsku varovaly před novými politickými procesy, když někteří činitelé FIDESZ uvedli, že by měl být expremiér Ferenc Gyurcsány postaven před soud.

Následně vyšlo najevo, že vláda připravuje nový tiskový zákon, který by například ustanovoval právo na odpověď pro každého, kdo se domnívá, že nějaký článek nebo názor publikovaný v médiích se dotkl jeho cti. Podle navrhovaného znění by též veřejnoprávní média měla mít ústavou předepsanou povinnost starat se „o rozvíjení národní identity“ a „posilňovat národní soudržnost“.

FIDESZ rovněž chtěl pomocí mediálního zákona sloučit Celostátní radu pro rozhlas a televizi s Národním úřadem pro informace a zřídil by Národní úřad pro média a informace. Šéfa úřadu by volil parlament dvoutřetinovou většinou a jmenoval premiér na devítileté funkční období.

Čtyři členy rady by dosazovaly parlamentní strany a jejich hlas by měl mít váhu úměrnou počtu hlasů politické strany, která ho do funkce nominovala. FIDESZ by tak svou dvoutřetinovou většinou prosadil cokoli.

Koncem června 2010 byl parlamentem zvolen nový prezident. Orbánovi se podařilo prosadit vlastního kandidáta, dvojnásobného olympijského vítěze v šermu, předsedu maďarského olympijského výboru a europoslance Pála Schmitta, ačkoliv většina Maďarů si přála, aby v úřadu setrvala dosavadní hlava státu Lászlo Sólyom.

Schmitt byl nejen dvojnásobným olympijským vítězem v šermu, ale také předsedou Maďarského olympijského výboru a byl členem Mezinárodního olympijského výboru.

Články k tématu

Orbán chce vládnout až do roku 2034

Maďarský premiér Viktor Orbán (60) chce zůstat u moci až do roku 2034. Podle webu telex.hu to měl říct na sobotním uzavřeném jednání vedení vládní strany...

Orbána vyzvala spojená opozice

V nedělních volbách do maďarského parlamentu stojí proti straně FIDESZ současného premiéra Viktora Orbána (58) poprvé sjednocená opozice. Nezdá se však, že...

Před volbami spí Orbán klidně

Strana FIDESZ a premiér Viktor Orbán (58), suverénní hegemonové maďarské politické scény posledního desetiletí, se letos třetího dubna ocitnou tváří v tvář...

Proti Orbánovi se spojily oheň a voda

Necelý rok před parlamentními volbami vytvořila maďarská opozice jednotný blok proti vládní straně FIDESZ premiéra Viktora Orbána (58). Sešli se v něm mimo...

Maďaři opět v ulicích

Několik tisíc Maďarů vyšlo v neděli do ulic Budapešti a dalších měst, aby protestovali proti tzv. otrokářskému zákonu, který zvýší počet přesčasových hodin ze...

Orbán nahnal „svá“ média do houfu

Maďarská provládní média vložila svá aktiva do nadace, která se stane dominantním mediálním konglomerátem v zemi. Majitelé médií, podnikatelé blízcí premiérovi...

Jobbik se rozpadá. Orbán ztrácí soupeře

Před dubnovými parlamentními volbami v Maďarsku si strana Jobbik troufala porazit FIDESZ premiéra Viktora Orbána. U uren však pochodila katastrofálně: Orbán...

V Maďarsku chtějí zakázat bezdomovectví

Maďarská vládní strana FIDESZ navrhuje, aby v rámci připravované novelizace ústavy byl zakázaný pobyt bezdomovců na veřejných prostranstvích. Strana premiéra...

Maďarská opozice se sjednotila proti Orbánovi

V neděli si Maďaři zvolí nový parlament a rozhodnou o tom, kdo povede zemi další čtyři roky. Vítěz je podle všeho předem jasný, když podle průzkumů jasně vede...

Orbán kráčí k vítězství. Už čtvrtému

Pokud průzkumy veřejného mínění naprosto pronikavě neklamou a neodehraje se prvotřídní senzace, Maďaři v neděli v parlamentních volbách vykolíkují svými hlasy...

Jobbik se zklidnil. Tím ale ztrácí voliče

Tři měsíce před parlamentními volbami v Maďarsku se nejsilnější opoziční straně Jobbik bortí voličská půda pod nohama. Čelí soustředěnému tlaku provládních...

Orbánova předvolební témata: Soros a migranti

Maďarský premiér Viktor Orbán (FIDESZ) je přesvědčen, že téma migrace mu zabezpečí suverénní vítězství v parlamentních volbách v příštím roce. Za generálku...

Referendum o kvótách zvedá emoce

Referendum o přerozdělení migrantů mezi členské země EU na základě povinných kvót se v Maďarsku uskuteční druhého říjnového dne. Otázka, na niž budou Maďaři...

Orbán varuje před stěhováním národů

Čelíme procesu moderního stěhování národů. Musíme tedy hledat odpověď na otázku, jaká bude Evropa po něm. Na konferenci pořádané v Budapešti Nadací Konrada...

Bývalá bašta FIDESZ se bojí Orbánovy msty

„Orbán chtěl zpoplatnit internet i dálnice, bratříčkuje se s Putinem a rozhádal se Poláky, s nimiž máme po staletí ty nejlepší vztahy. Jsem rád, že naše město...

Potvrzeno: Orbán získal ústavní většinu

Až týden po maďarských parlamentních volbách byly sečteny poslední hlasy a bylo potvrzeno, že pravicová strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána získala těsnou...

Orbán rozdává šikům věrných trafiky

V Česku se výraz „rozdávat trafiky“ ujal v rámci přidělování lukrativních postů. V Maďarsku to vzali doslova, neboť vláda přiděluje věrným opravdu trafiky –...

EU zasáhne proti Maďarsku kvůli nové ústavě

Evropská komise zahájila kroky proti Maďarsku kvůli třem reformním krokům, které porušují právo Evropské unie. Oznámil to předseda komise José Manuel Barroso....

Maďarsko přijalo spornou ústavu

Navzdory masovým víkendovým demonstracím schválil v pondělí maďarský parlament novou ústavu země. Hlasovalo pro ni 262 poslanců pravicové strany FIDESZ...

Policie rozehnala přísahu členů Maďarské gardy

Maďarská policie v úterý rozehnala členy zakázané Maďarské gardy, kteří měli na Náměstí hrdinů v Budapešti složit slavnostní slib. Při příležitosti 163. výročí...

Krizová daň má vylepšit maďarský rozpočet

Maďarský parlament schválil zavedení tzv. krizové daně pro telekomunikace, energetiku a obchodní řetězce. Krizová daň má do státního rozpočtu přivést 600...

Komunální volby v Maďarsku ovládla pravice

Nedělní komunální volby v Maďarsku přinesly přesvědčivé vítězství pravicové strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána. V západní části země získal FIDESZ 60 až 70...

Orbán sloučí ministerstva a provede reformy

Budoucí maďarský premiér Viktor Orbán představil svou novou vládu. Plánuje změnit strukturu ministerstev a některá chce sloučit do velkých resortů, aby zvýšil...

Maďarský politik se fotil v uniformě SS

V uniformě jednotek SS se nechal fotografovat člen maďarské opoziční strany FIDESZ Zsolt Gyenge (35). Fotografii zveřejnilo páteční vydání bulvárního deníku...

Gyurcsány: Zelenou výtržnostem dala opozice

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány v úterý obvinil šéfa opozice Viktora Orbána, že dává ideologický základ k výtržnostem a že je ochoten mluvit na ulici,...

Maďarská opozice svolává lidi do ulic

Ve čtrvtek v jednu hodinu vypršelo ultimátum, které dal šéf maďarské opozice Viktor Orbán vládní koalici na to, aby odvolala premiéra Ference Gyurcsánye....

Maďarští socialisté si udrželi Budapešť

Nedělní maďarské komunální volby zanechaly zemi nadále rozdělenou. Zatímco v Budapešti se u moci podle odhadů udržela vládní koalice Maďarské socialistické...

FIDESZ zrušil předvolební mítink

Maďarská opoziční strana FIDESZ zrušila předvolební mítink plánovaný na tuto sobotu v centru Budapešti. Na akci se očekávala účast sto tisíců příznivců strany...

První kolo maďarských voleb skončilo patem

Nedělní první kolo parlamentních voleb v Maďarsku nic nerozhodlo, i když se ho zúčastnilo 67,83 % voličů. O 174 mandátech v 386členném parlamentu se rozhodne...