Hlavní obsah

Fico představil ministry nové slovenské vlády

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Předseda strany Smer - sociální demokracie Robert Fico v pondělí představil prezidentovi Ivanu Gašparovičovi členy svého kabinetu. Je v ní devět ministrů ze strany Smer, dva nezávislí, tři z nacionalistické SNS a dva z Mečiarova HZDS. Ani předseda SNS Ján Slota, ani Vladimír Mečiar ve vládě nejsou.

Článek

Gašparovič po jednání s Ficem řekl, že je připraven jmenovat v úterý novou vládu. Před tím se bude konat ustavující schůze parlamentu a vláda premiéra Mikuláše Dzurindy podá demisi. Smer obsadí i post předsedy parlamentu, nominovala na něj Pavla Paška a bude mít jednoho z čtyř místopředsedů, nominovaným je Miroslav Číž.

Dalšími místopředsedy budou zástupci zbylých koaličních stran (Anna Belousovová ze SNS a Viliam Veteška za HZDS). Jedno křeslo zůstane opozici.

Fico hájí čistotu vlády

Fico odmítl všechny spekulace tisku, že některé nominace ministrů jsou ovlivněny podnikatelskými a přátelskými vztahy s členy strany Smer - sociální demokracie. "Tyto spekulace vylučuji. Máme opravdu zájem, aby se do čela ministerstva hospodářství dostal člověk, který má profesionální zkušenosti z hospodářství. V minulosti zde byla praxe, že do čela tohoto resortu byli jmenováni lidé, bez jakýchkoli zkušeností v této oblasti. Příští ministr hospodářství Jahnátek je zkušený manažer, který řídil konkrétní hospodářský celek. Příští ministr financí Počiatek je šéfem Telenoru na území Slovenské republiky. Je to významná mezinárodní společnost," uvedl Fico.

Nová slovenská vláda:
PremiérRobert Fico (Smer)
Vicepremiér pro evropské záležitosti a menšinyDušan Čaplovič (Smer)
Ministr financíJán Počiatek (Smer)
Ministr hospodářstvíĽubomír Jahnátek (Smer)
Ministr zahraničíJán Kubiš (nezávislý)
Ministr vnitraRobert Kaliňák (Smer)
Ministr obranyFrantišek Kašický (nezávislý)
Ministr zdravotnictvíIvan Valentovič (Smer)
Ministryně práce a sociálních věcíViera Tomanová (Smer)
Ministr kulturyMarek Maďarič (Smer)
Ministr dopravyĽubomír Vážny (Smer)
Ministr školstvíJán Mikolaj (SNS)
Ministr výstavby a regionálního rozvojeMarián Janušek (SNS)
Ministr životního prostředíJaroslav Izák (SNS)
Ministr spravedlnostiŠtefan Harabin (HZDS)
Ministr zemědělstvíMiroslav Jureňa (HZDS)

Pozornost vzbudilo jméno ministra spravedlnosti. Štefan Harabin  (HZDS) byl předsedou Nejvyššího soudu. Měl konflikty s Jánem Čarnogurským a Danielem Lipšicem, kteří stáli v čele resortu spravedlnosti v období Dzurindovy vlády. Naopak nový ministr školství Ján Mikolaj (SNS) jako poslanec několikrát hlasoval s Dzurindovou koalicí.

Někteří ministři jsou provázání s podnikatelskou sférou, nový ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek šéfoval podniku Plastika Nitra a ministr financí Ján Počiatek je šéfem slovenské pobočky telekomunikační firmy Telenor. Ministr zdravotnictví Ivan Valentovič zase působil jako ředitel Společné zdravotní pojišťovny.

Dva z ministrů se prosadili v regionální politice, ministr výstavby a regionálního rozvoje Marián Janušek byl za SNS náměstkem primátora Žiliny, jejímž primátorem je Ján Slota. Ministr životního prostředí Jaroslav Izák (SNS) byl primátorem Handlové.

Další noví ministři působili jako poslanci (Jureňa), pracovali na ministerstvu (Tomanová) nebo se prosadili v rámci strany (Čaplovič a Kaliňák jsou místopředsedy Smeru, Maďariš vedl jeho volební kampaň).

Reklama

Výběr článků

Načítám