Hlavní obsah

Fatah podle odhadů těsně vyhrál palestinské volby

– GAZA

Volební místnosti na palestinských územích se po dvanácti hodinách uzavřely v 19 hodin (18.00 SEČ). Prvních voleb po deseti letech se ve středu účastnily 73 procenta z necelého 1,5 miliónu Palestinců, kteří mohli hlasovat. Podle průzkumů u lidí, kteří odvolili, získala vládní strana Fatah 42 až 45 procent hlasů, ztratila tedy většinu, protože uspěl i radikální Hamás.

Článek

Podle izraelské televize dostal Hamás 32 procenta a Fatah získal 43 procenta. Podle nábuluské univerzity An-Nadžáh, která prováděla průzkum mezi 6500 lidmi opouštějícími volební místnosti, získal Hamás 42 procenta a Fatah 45 procent. Univerzita v Ramalláhu tvrdí, že Hamás získal 39,5 procenta, což by mu zajistilo 58 křesel v 132členném parlamentu, a Fatah dostal 46,4 procenta, obsadil by 63 křesla.

Vyhlášení oficiálních výsledků bude z čtvrtečního rána odloženo až na čtvrteční večer.

Palestinských parlamentních voleb se zúčastnilo 73 procent oprávněných voličů, v pásmu Gazy jich bylo 76,8 procenta a na západním břehu Jordánu pak 70, 6 procenta. 

Hamás by šel do koalice s Fatahem

Ještě před skončením středečních palestinských parlamentních voleb radikální hnutí Hamás naznačilo, že by bylo ochotno jít do koaliční vlády s Fatahem. Uvedl to šéf Hamásu Mahmúd Zahár s tím, že byl dokonce i jednat s Izraelem.

S Izraelem by však jednal jen, když "by něco nabídl, uplatnil dobrou vůli a respektoval práva Palestinců". Na otázku, zda je Hamás ochoten uznat Izrael, odpověděl jedním slovem: "Nikdy."

Hamás v minulosti opakovaně volal po zničení Izraele. Američané i Izraelci jej považují za teroristickou organizaci.

Pro USA a Izrael je Hamás nepřijatelný

Izrael nehodlá jednat s palestinskou vládou, jestliže v ní zasednou zástupci Hamásu, Úřadující izraelský premiér Ehud Olmert večer prohlásil, že pro Izrael je nemyslitelné, aby se Hamás ve své nynější podobě stal součástí palestinské samosprávy. Podobný názor vyjádřil mluvčí Bílého domu Scott McClellan: "Nejednáme s Hamásem. Je to teroristická organizace, na tom se nic nemění."

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás už v úterý řekl, že palestinská vláda je připravena jednat s Izraelem, i když v kabinetu budou zástupci Hamásu.

Reklama

Související témata:

Související články

Radikálové odešli z palestinského hnutí Fatah

Nejsilnější palestinské hnutí Fatah se před klíčovými lednovými parlamentními volbami rozštěpilo. Část jeho členů, podporujících vězněného Marvána Barghútího,...

EU hrozí Palestincům kvůli Hamásu

Vyhraje-li opoziční hnutí Hamás nadcházející volby palestinského parlamentu a nezřekne se násilného boje proti Izraeli, zmrazí EU mnohamiliardovou pomoc...

Výběr článků

Načítám