Hlavní obsah

Fahrenheit 9/11 se začal promítat v kinech USA

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Asi pět set amerických kin v pátek přes administrativní překážky začalo promítat dokumentární film režiséra Michaela Moora Fahrenheit 9/11, ostře kritizující prezidenta George W. Bushe v souvislosti z útoky proti USA v září 2001 a válkou v Iráku.

Článek

Politicky brizantní dvouhodinový snímek, který mimo jiné mluví o vazbách Bushe a příbuzných Usámy bin Ládina, v květnu vyhrál hlavní cenu na filmovém festivalu ve francouzském Cannes a mezi hollywoodskými producenty sklidil kladný a bouřlivý ohlas. Ve středu večer mu ve Washingtonu tleskaly politické špičky, zejména demokratů.

"Pro Američany je důležité pochopit, co se stalo předtím, co nás dovedlo až sem, a vidět to v nepřikrášlené prezentaci Michaela Moora," řekl senátor Tom Harkin, podle něhož by film měli vidět všichni Američané.

Z dokumentu se necelých pět měsíců před volbami stal pro Bushovu kampaň horký brambor. Úřady jej povolily promítat jen v nezávislých sálech a zakázaly ho osobám mladším 17 let bez doprovodu dospělého.

Federální volební komise chce uvalit zákaz na propagaci filmového politického dokumentu v období 30 dnů před nominačními sjezdy stran, k němuž se republikáni sejdou již poslední srpnové dny, a 60 dní před všeobecnými volbami 2. listopadu. Zákaz propagace Moorova dokumentu by tudíž platil už počínaje 30. červencem.

Stejně by byly postiženy další již dokončené dokumentární snímky. Jeden se jmenuje Odhaleno: Celá pravda o irácké válce, jenž bude uveden v srpnu, Korporace - ilustrující, jak jsou demokratické instituce v USA podřizovány zájmům velkých společností, a Stříbrné město o Bushově administrativě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám