Hlavní obsah

Exministryně: Britští špióni odposlouchávali šéfa OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bývalá britská ministryně Clare Shortové uvedla, že britské tajné služby sledovaly v době války v Iráku generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. Ministerský předseda Tony Blair ve čtvrtek trval na tom, že britská špionáž jedná vždy v souladu s britským a mezinárodním právem, informaci však přímo nepopřel.

Foto: Adéla Jiránková

Radoslav Škarda, Jan Fluxa a Ondřej Ženíšek před nově otevřenou školkou v Plzni na Slovanech

Článek

O Annanovi řekl, že je jeho osobním přítelem, a o Shortové, že byla dobrou ministryní pro zahraniční pomoc, ale její prohlášení je "krajně nezodpovědné".

Shortová, která je od své rezignace loni v květnu jednou z nejtvrdších Blairových kritiček, v ranním rozhovoru pro stanici BBC Radio 4 řekla, že britští agenti zachytili konverzaci z Annanovy kanceláře a ona měla k dispozici přepis tohoto rozhovoru.

V kuloárech se tvrdí, že informace Shortové nebudou daleko od pravdy. I v OSN se prý hovořilo o možném odposlechu.

Blair říká, že nemůže informace komentovat

"Nebudu jejich operace komentovat," řekl premiér o tajných službách a připomněl, že o jejich konkrétních akcích nehovořil ani žádný jiný britský ministerský předseda, ani žádný jiný státník ve světě. "To by ale nemělo být považováno za náznak potvrzení pravdivosti vznesených obvinění," zdůraznil. 

Výroky Shortové jsou podle něj neprozřetelná ze dvou důvodů - jednak proto, že vynášení tajností o tajných službách ohrožuje jejich pracovníky, a jednak proto, že Shortová velmi dobře ví, že premiér její výroky nebude moci komentovat, a tudíž ani vyvrátit. Ministerský předseda nicméně vypadal překvapen dotazy novinářů, zda proti Shortové zasáhne a zda ji například nechá vyloučit z Labouristické strany, jejíž je poslankyní.

Opět se diskutuje legalita války v Iráku

Shortová v rozhovoru vznesla také problém legality války proti Iráku, o němž se v Británii soustavně debatuje, ale který oživilo středeční rozhodnutí vlády nestíhat bývalou pracovnici odposlechového střediska v Cheltenhamu. Ta se měla zodpovídat z toho, že poskytla britskému tisku informace o údajném záměru USA odposlouchávat telefonní rozhovory několika klíčových velvyslanců při OSN v New Yorku.

Podle Shortové a podle tiskových zpráv zveřejněných v souvislosti se zmíněným soudním případem dostávala vláda před válkou právní analýzy, podle nichž by válka bez další rezoluce OSN byla nelegální, ale nakonec generální prokurátor své stanovisko změnil. Blair ve čtvrtek řekl, že vláda si počínala v souladu s právem a že není pochyb o tom, že válka byla legální.

Reklama

Výběr článků

Načítám