Hlavní obsah

Evropský parlament vytkl ČR dětskou prostituci

– ŠTRASBURK

Obchodování s lidskými bytostmi a dětská prostituce v České republice znepokojil ve čtvrtek poslance Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku. Uvedli to v poslední zprávě o stavu přípravy deseti zemí, které 1. května vstoupí do společenství.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

"EP je znepokojen údajným obchodováním s lidskými bytostmi a zvláště s dětmi na česko-německé hranici. Vyzývá českou vládu, aby podpořila programy zaměřené na zvláštní pomoc obětem a vytvořila ochranná zařízení, zajistila výcvik policie a pohraniční stráže ke zvýšení vědomí o obchodování s lidmi," stojí v jednom z deseti odstavců, které obsáhlá zpráva věnuje ČR.

Zmírnění textu slovem "údajným" navrhl švédský poslanec Per- Arne Arvidsson po několika poradách s českými pozorovateli v EP. Jeho návrh podpořilo 221 poslanců, 194 bylo proti a devět se zdrželo.

Parlament ve zprávě konstatuje, že Česká republika je dnes hotova k přijetí do Evropské unie; vyslovuje uznání politických, hospodářských a společenských přeměn v posledních letech a chválí výkony české ekonomiky.

Naopak Praze vytkl rovněž nedostatečné zajištění uznávání diplomů a profesních kvalifikací ve zdravotnictví, zpoždění v budování orgánů pro správu evropských peněz v regionech a zabezpečila dodržování hygienických norem v potravinářských provozech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám