Hlavní obsah

Evropa a USA vyslechly kritiku za toleranci falešných demokratů

Novinky, rei, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Evropa a Spojené státy stále více tolerují autokratické politiky prezentující se jako demokraté s cílem dosáhnout vlastního prospěchu. Uvedla to ve čtvrtek ve své výroční zprávě americká nevládní organizace Human Rights Watch a jako příklad uvedla pákistánské, keňské, nigérijské nebo ruské představitele.

Foto: Jim Young, Reuters

Zpráva Human Rights Watch kritizuje i vládu amerického prezidenta George Bushe.

Článek

„Tím, že dovolují autokratům prezentovat se jako demokraté aniž by dodržovali lidská a politická práva dávající demokracii smysl, riskují Spojené státy, Evropa a další vlivné demokratické země podlomení statutu lidských práv v celém světě,“ píše se ve zprávě.

„V roce 2007 příliš mnoho zemí, mezi nimi Bahrajn, Jordánsko, Nigérie, Rusko a Thajsko, se tvářilo, že volby jsou dostatečným důkazem toho, že je zeměmi demokratickými. Washington, Brusel a evropské metropole jim k tomu nahrávaly,“ dodává se dál.

Podle ředitele organizace Kennetha Rotha by měl Západ na představitele takových zemí více tlačit. „Příliš mnoho západních zemí naléhá na uspořádání voleb a dál se o víc nestará,“ řekl. Dodal, že by se mělo před olympiádou v létě 2008 v Číně mělo také více naléhat na Peking, aby respektoval lidská práva.  

Human Rights Watch se ve zprávě zvlášť vyjádřila také k dodržování lidských práv ve světě, přičemž nekritizovala jen problémové země jako Kubu, Írán, Severní Koreu, Irák, Somálsko či Súdán, nýbrž také Francii, Británii a USA za jejich postup při tzv. válce proti teroru.

Kde byly podle HRW v roce 2007 volby manipulované Podvodem: Čad, Jordánsko, Kazachstán, Nigérie, Uzbekistán Kontrolou volebního systému: Ázerbajdžán, Bahrajn, Malajsie, Thajsko, Zimbabwe Znevýhodňováním a blokováním opozice: Bělorusko, Kuba, Egypt, Írán, palestinská území, Libye, Turkmenistán, Uganda Politicky motivovaným násilím: Kambodža, Demokratická republika Kongo, Etiopie, Libanon Omezováním médií a občanské společnosti: Rusko, Tunisko Porušováním zákonných pravidel: Čína, Pákistán

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám