Hlavní obsah

EU slíbenou miliardu na boj s AIDS nakonec nedá

Novinky, ČTK, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOLUŇ

Na poslední chvíli se nejvyšší představitelé EU na summitu v řeckém Pórto Karrás zřekli úmyslu slíbit financování Globálního fondu boje proti AIDS, tuberkulóze a malárii ve výši miliardy euro ročně. Tento závazek figuroval v návrhu usnesení až do pátečního večera. V textu zveřejněném v sobotu už však není.

Foto: Beáta Sklářová

Šachový turnaj "Táhni!" 2012.

Článek

V původní verzi byly členské státy a Evropská komise vyzývány k podstatné podpoře tohoto fondu, který se orientuje na pomoc rozvojovým zemím, a to až do výše miliardy euro ročně. Schválený text už jen požaduje "vysoké příspěvky" bez zmínky o konkrétní sumě.

Ještě v pátek EU tvrdila, že globální fond musí dostat prostředky, aby péče o chudé lidi v rozvojových zemích získala potřebnou kvalitu. Zvýšit příspěvek na boj s AIDS slíbili lídři evropských zemí již na nedávném summitu G8 ve francouzském Evianu.

Německo a Nizozemsko byly proti

Britský ministr zahraničí Jack Straw oznámil, že návrh podporovaly Británie a Francie, proti se postavily Německo a Nizozemsko. "Je nás kolem stolu 25 a musíme mít jednomyslnost," uvedl s tím, že některé země mají "jiné finanční priority".

Francie a Británie chtěly, aby EU odpověděla na americký příslib uvolnit na boj proti AIDS v příštích pěti letech 15 miliard dolarů, z nichž má miliarda ročně směřovat ve prospěch zmíněného fondu.

Reklama

Související témata:

Související články

EU jedná o ústavě

Nejvyšší představitelé evropské patnáctky a desítky kandidátských zemí EU včetně Česka mají dnes na summitu u řeckého Porto Karrás rozhodnout, zda schválí...

Výběr článků

Načítám